zondag 16 oktober 2022

Even iets moois nr. 491 - Brouwersdam

Tijdens onze vakantie in Zeeland lag een middagje Brouwersdam voor de hand. Daar was het erg rustig maar zoals altijd toch het nodige te zien.





Buiten de zomer altijd aanwezig: de Steenloper, hier nog met restanten zomerkleed. Opmerkelijk wat een schutkleur in een omgeving van basaltblokken en aangekoekte olieresten.





Deze is nog wat meer kwijt van zijn zomerkleuren. Ook hier weer hoe ze vrijwel wegvallen in hun omgeving. Want als je goed kijkt zie je er nog minstens drie!





Wat een kenmerkend silhouet hè, zo'n Aalscholver die zijn vleugels droogt.





Scholeksters zaten er veel. Ze foerageren op de mossels die onderaan de dam aan de stenen zitten geplakt. Met een paar krachtige houwen breken ze ze open en slobberen de inhoud naar binnen. Ik wees ze nog op het recept van koken in een bouillonnetje, maar daar trokken ze een vies gezicht bij.





Twee Kauwen zitten op de dam, en kijken met een zelfvoldane blik om zich heen. Ik vind ze mooi: die grijze nek, dat lichte grijsgroene oog, maar ook die olieachtige kleuren van hun verenpak.





Een ook een Kraai is niet alleen maar zwart. 





Hier nog eens dezelfde Kraai, met daarachter een Zilvermeeuw. Heel andere houding en postuur hebben ze. Ze dulden elkaar, tot de een wat te eten vindt dat de ander ook wel lust.





Een geeuwende Kokmeeuw. Vogels doen dat betrekkelijk vaak: geeuwen. De functie of de betekenis ervan ken ik niet, maar als we allebei op ons gemak zijn wil ik er wel eens op wachten.

3 opmerkingen:

  1. Leuke fotos. De wintervogels beginnen een beetje te komen nu.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Gerrit
    geweldige foto's mooi gebied brouwersdam,
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Gerrit,

    In tegenstelling tot jouw ervaring was het een paar weken geleden tijdens onze vakantie in Zeeland wel erg druk op de Brouwersdam. Het was mooi weer en er stonden zoveel (overwegend Duitse) campers aan de waterlijn op de Dam dat je met de auto nog nauwelijks bij kon komen om een foto te maken. Ik ga er in de toekomst dan ook alleen nog maar in de winter naar toe. Leuke foto's van een aantal soorten die je altijd wel ziet op de Brouwersdam. De mooiste vind ik die van de kraai met de zilvermeeuw erachter, mooi donker/licht contrast.

    Groeten,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen