zondag 6 februari 2022

Even iets moois nr. 464 - Biesbosch

De vrijdag voerde me naar de Biesbosch. Het zou gaan regenen die middag en omdat ik uit de Biesbosch vrijwel nooit met mooie foto's thuis kwam leek me dit wel de juiste bestemming. Eerst maar naar de Dordtse kant, daarna de Merwede over. Jammer dat die ijsvogel in een boompje langs de weg niet even iets langer bleef zitten... Volgende keer beter.





De Biesbosch bestaat grotendeels uit water en landbouwgrond, afgewisseld met dijkjes, rietvelden en broekbos. Dat trekt een hoop vogels, waaronder twee soorten arenden die er ook broeden. Deze foto is gemaakt met de smartphone en dat is niet zo'n succes.





Een paartje Krakeend. Deze vogelsoort doet het erg goed in ons land en je ziet er dan ook steeds meer.





Vanuit een kijkhut kijk ik uit over waterpartijen die druk bevolkt worden met o.a. de Slobeend. Ze vertonen al een vrij enthousiast baltsgedrag. Die snavel is toch wel echt bijzonder.





Er wordt zenuwachtig heen en weer gevlogen. Vliegt er een vrouwtje voorbij, dan weet je vrij zeker dat er minstens één mannetje achteraan komt.





Dit meisje Kuifeend heeft nog geen keus kunnen maken en houdt twee mannen aan het lijntje.





Jammer zeg, dat ze zo ver weg bleven. De Pijlstaart is een van die wintergasten die in dit jaargetij onze wateren verrijken. Woont vooral op steppen en in bergmeren, ver oostelijk van onze contreien. Fraai gekleurd en getekend, met een slank postuur en lange staart is het werkelijk een plaatje.





Op het talud van een dijkje grazen twee Reeën. 





Maar als er een auto langs rijdt maken ze zich toch liever uit de voe... hoeven.





Ook de Wintertaling is druk met het zoeken van een partner. Overal hoor je hun heldere 'pri-pri' en in groepen van soms tientallen scheren ze over het water. Een beetje zon heb je nodig om die donkergroene halvemaan op hun kop mooi te laten uitkomen, maar die was er even niet.





De Canadese gans laat af en toe zijn blaffende roep horen.





Het regent al wanneer ik plots op een grote groep Kramsvogels stuit. Ze zijn neergestreken in een stuk weiland en peuren wormen uit de grond. Een prachtige, grote lijstersoort die we hier in het westen van het land eigenlijk alleen maar in de winter zien.

5 opmerkingen:

  1. Mooie beelden vanuit de Biesbosch. Mooi hoor. Gr. John

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weer genoten van je platen! Wat laat je ons steeds weer meegenieten van je prachtige ontmoetingen in ons kleine landje.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie fotos uit de Biesbosch, vooral de pijlstaart, de reeën en de kramsvogel.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Gerrit
    das Wetter ist sehr bescheiden im Moment, keine gute Zeit für Kontrastreiche Bilder, deine Bilder sind sehr schön geworden,
    Ik vroeg je in een vorige post hoeveel het kost om een ​​observatiehut per dag te huren?
    Hier bij ons 150€ per dag... erg duur!!
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooi gefotografeerd allemaal Gerrit.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen