zondag 25 april 2021

Even iets moois nr. 431 - Voorjaar in de polder

De vrijdag brachten we grotendeels door in een hut die laag was ingegraven, zodat we net iets boven het water konden fotograferen. Zowel de hut als het terrein waren ongeveer nieuw; wij waren een van de eersten die er gebruik van maakten.





Hierom was het mede te doen: de Grutto, hier foeragerend op het lage water. Deze heeft weinig kleur; moet nog ruien naar de zomerjas.





Het terrein rond de hut en het plasdras gebied was nog volop in bewerking, zoals we hier zien. Leuker is natuurlijk die Groenpootruiter op de voorgrond. Vogels op doortocht naar noordelijker streken.





Kemphanen zaten er aardig wat. Die variëren in kleur van goeddeels wit tot overwegend bijna zwart. Hier zien we een witte. De belichting pakt wat bijzonder uit doordat een wolk de voorgrond in de schaduw zette, terwijl de molen op de achtergrond vol in het zonnetje staat. Ik vind dit zelf wel mooi. Zoals ik ook een 'verre' foto wel kan waarderen.





Hier een Grutto die al wel behoorlijk op kleur is. Het gaat niet goed met ze. Vorig jaar vielen de broedresultaten flink tegen, dus ik wens ze een mooi en vruchtbaar seizoen toe in onze lage landen.





Hier dan een 'zwarte' Kemphaan. Ik hoopte op een exemplaar met zo'n vederen vechtkraag, maar die zag ik niet. Over een paar weken misschien?





Een enkele uitzondering daargelaten broeden Kemphanen niet in ons land. Ze trekken door naar noordelijker en oostelijker streken. Maar mooi zijn ze!





Oeverzwaluwen zijn meestal de eerste zwaluwen die we kunnen zien. Zo eind februari, met een beetje mazzel, kun je de eerste al tegenkomen. Ze broeden in verticale zandige wanden of oevers, maar omdat die in de natuur niet vaak te vinden zijn worden ze geholpen. Overal in den lande zijn oeverzwaluwwanden te vinden en daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Hier een gelukkig paartje bij hun nieuwbouwhuis.





Tot onze verbazing stonden de meeste tulpen nog niet in bloei. De kou heeft kennelijk geleid tot een behoorlijke vertraging.

3 opmerkingen:

  1. Hallo Gerrit
    manchmal kann man sich den Hintergrund nicht aussuchen, da sind die Motive doch wichtiger, ich finde die Foto sehr gelungen, gefallen mir gut, danke für zeigen
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Gerrit, wat mooi die zwarte kemphaan. Ik heb ze hier nog niet gezien. Groetjes Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie foto's van de Grutto Gerrit.
    Maar ook erg mooi om de zwarte kemphaan te zien.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen