maandag 5 april 2021

Even iets moois nr. 428 - Biesbosch

Met vogelvriend Gerard bracht ik een bezoek aan eerst de Nieuwe Dordtse Biesbosch, waarna we overvoeren naar de Brabantse. We hadden een leuke dag en zagen niets bijzonders.





Maar liefst 6 Gele Kwikstaarten foerageerden in het natte struweel. Prachtige vogeltjes die vanuit de verte net lichtjes zijn in het natte land.





Jawel, een paartje Pijlstaart. Wintergast hier en zou dus nu zo ongeveer moeten vertrekken naar verre steppen en toendra's. Mooie, sierlijke eend; de verlengde staartpennen zijn goed te zien hier.





De Kuifeend. Overbekend en in groten getale in slootjes en op plassen. Zou de zon een beetje schijnen, dan kon je zien dat het zwart een bijna olie-achtige glans heeft. Ik mag 'm altijd wel, met zijn snavel in drie kleuren grijs en dat fel gele oog.





En deze mag ik eigenlijk niet. De (grote) Canadese Gans is hier ooit geïntroduceerd maar hoort thuis in Noord-Amerika. Stijgt op om 100 meter verder weer neer te strijken.





We vermaken ons een poosje met foeragerende Kokmeeuwen. Deze nam een hopsje uit het water en stortte zich er weer in om 2 decimeter onder water iets lekkers op te diepen.





Zomaar een stil plaatje van 2 Futen en een Meerkoet.





Hier is de stilte ver te zoeken. Meerkoeten zijn vechtersbazen en het kan er ruig aan toe gaan. Links zien we Wopke, rechts Sigrid en die in het midden zit lelijk in de verdrukking met belagers aan twee kanten. Benieuwd of hij zich hieruit weet te redden.





Met twee tegen één lijkt het een ongelijke strijd.





Zeg je Biesbosch, dan zeg je Zeearend. Hier komt er eentje over, helaas hoog; heel hoog. Bewijsplaatje dan maar.

4 opmerkingen:

  1. Hoi Gerrit, je hebt toch leuke soorten gezien zoals de gele kwikstaart, de pijlstaarten en de zeearend. Heel mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Gerrit,

    Mooie plaat die eerste van de gele kwikstaart, het zijn tussen de oevervegetatie inderdaad net gele lapjes. Mooie metafoor gebruik je bij die meerkoeten, in neem aan dat je met die middelste Rutte bedoelt. Mooi ook die duikende kokmeeuw. Jammer dat die zeearend niet wat lager wilde komen, volgende keer dan maar.

    Groeten,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen
  3. niets bijzonders? Pijlstaarten en vechtende meerkoeten is toch wel bijzonder genoeg. En dan ook nog een overvliegende zeearend. Leuk toch

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel mooi, Gerrit!
    Leuk die Canadees en de kokmeeuw en de meerkoeten in actie. De GGK is prachtig en het paartje pijlstaarten super!
    De stille platen van de futen, daar hou ik ook van. En beter een bewijsplaat dan geen...het blijft toch een machtige roofvogel, die zeearend!
    Groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen