zondag 15 mei 2022

Even iets moois nr. 477 - De Zouweboezem

Een keer per jaar ga ik meestal naar de Zouweboezem tussen Lexmond en Ameide, vooral in de hoop de purperreiger te kunnen zien en fotograferen. Dat lukte deze keer best aardig. Mét de rest die ook het bekijken meer dan waard is.





Ja, de Purperreiger dus. Is nu een paar weken terug uit zijn overwinteringsgebied en druk bezig met het stichten van een gezin. We staan hier op een plek waar ze vanuit de rietvelden opstijgen en oversteken naar de polder om daar eten te halen. Ze komen vrij dicht langs en laten daarbij hun bijzondere kleuren zien.





En natuurlijk zijn er ook nog de gewone vogeltjes, zoals deze Rietzanger. Enthousiast brengt hij zijn schetterende tonen voort.





'Kom je voor die Witvleugelstern,' vraagt iemand als we naar de kolonie zwarte sterns staan te kijken. Nee, daar kwamen we niet voor. Sterker, ik had zelfs niet gezien dat hij gemeld werd. En dan is het extra leuk dat je deze Grote Zeldzaamheid op de foto krijgt, al mist hij een stuk vleugel.





O kijk nou, deze Fuut heeft een Rode Amerikaanse Rivierkreeft in de kraag gevat. Ik las onlangs dat steeds meer van onze watervogels weten dat die kreeften heel best smaken en ook nog voedzaam zijn. Dus wie weet kan hun opmars een halt worden toegeroepen.





De Grasmus zingt zijn eenvoudige wijsje vanaf een uitkijkpost in een conifeer.





Prachtige roofvogel, die Bruine Kiekendief man. Veel vrienden heeft hij niet in dit jaargetij en met enige regelmaat wordt hij aangevallen door een eskadron kieviten.





Edoch, ook hij heeft jongen en die moeten nou eenmaal eten. Hier laat hij zich tussen het riet zakken waar zijn nest verstopt zit.





Maar goed, ik kwam voor de Purperreiger. Hij is ietsje kleiner dan de algemenere blauwe en oogt van enige afstand heel erg donker. Met een beetje oefenen herken je ook zijn vleugelslag wel.





Kenmerkend voor de Purper is zijn 'slangennek' zoals we die hier ook zien.



6 opmerkingen:

  1. Mooie serie, ik ga er binnenkort maar weer eens kijken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Gerrit
    der Reiher hat wirklich sehr schöne Farben, ich selber konnte noch keinen sehen oder fotografieren, sehr schön
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wow, fantastische foto's, Gerrit!
    Zo mooi scherp ook.
    Geweldig!
    Groetjes Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Gerrit,

    Bekende plek daar voor de purpers, het is van hieruit wat ver, maar ik probeer er toch ook met enige regelmaat naar toe te gaan. Vorig jaar kon ik er nog een moie serie van de zwarte sterntjes maken. Jij kreeg de purperreiger mooi in beeld zeg en heel close waardoor z'n mooie details zichtbaar zijn. En als je dan als toetje ook nog een witvleugelstern kunt meepikken is je dag toch meer dan geslaagd. Dier witvleugel is de enige moerasstern die bij mij nog ontbreekt.

    Groeten,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo Gerrit, mooie serie weer. Vooral de purpers staan er goed op. De witvleugelstern is een zwarte stern. De onderkant van de vleugel moet deels zwart zijn.Groet Ben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zag het naderhand Ben. Jij bent de enige die dit opmerkte.

      Verwijderen