maandag 31 augustus 2020

Even iets moois nr. 404 - Terug naar de kust

De vogelvrije vrijdag voerde naar de kust. Ik hoopte op vroege wintergasten die nog hun kleurige zomerjas aan hadden. En natuurlijk even op bezoek bij een zeer zeldzame broedvogel: het Kleinst Waterhoen.

Drie kwartier hoef ik maar te wachten, dan laat hij zich mooi zien: een juveniel Kleinst Waterhoen. Jaarlijks zijn er slechts enkele broedgevallen in ons land en die trekken dan ook best enig bekijks. Maar of ze zich willen vertonen, dat valt moeilijk te regisseren.

Het is een klein, dik hoentje dat zich graag terugtrekt in het riet of de oevervegetatie. En dan is het gewoon geduld hebben; én een berg geluk natuurlijk.

Dezer tijd, tussen twee seizoenen in, zie je veel vogels langs de kust die daar verzamelen en opvetten als voorbereiding op de reis naar het zuiden, of een stekje zoeken om hier te overwinteren. Hier een Kemphaan die nog geen keus heeft gemaakt.

Eveneens foeragerend: een Bosruiter(tje). Die heeft echt wel een ticket naar het zuiden!
Op Neeltje Jans zitten altijd veel Kleine Mantelmeeuwen. We zien hier een juveniel die vreselijk irritant staat te bedelen om voedsel. Dat terwijl hij groter is dan de oudervogel!

Jahoor, hier heb je een wintergast in zomerjas: de Steenloper. 'Vroeger' vond ik zo'n eclipskleed niet zo mooi, maar ik moet zeggen dat mijn smaak verschuift. Best mooi eigenlijk.

Want hier zien we een andere Steenloper, maar nu in winterkleed. Minder kleurig maar even actief. Je gaat ze deze winter in grote getale zien, maar vrijwel uitsluitend aan de kust.

Leuk vogeltje dat zich meestal niet makkelijk laat fotograferen: de Bontbekplevier. Vrij dichtbij, maar groter dan een spreeuw is hij beslist niet. Dat hij toch dichtbij kwam, kwam doordat ik hem ging zitten opwachten op de route waarvan ik hoopte dat hij die zou nemen.

Hier dan nog een Tureluur in winterkleed. Hij heeft onze polders verlaten en gaat waarschijnlijk de winter trotseren aan de kust.

Ondanks het voor het zuidwesten voorspelde boze weer met regen, hagel, windstoten en onweer, genoot ik van een prettig zonnetje en een lekker windje. Ik was niet de enige...


6 opmerkingen:

 1. Hallo Gerrit
  wunderschöne Aufnahmen, die perspektiven sind erstklassig
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gerrit
  het is weer een geweldige serie om naar te kijken klassen,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt een mooie serie gemaakt Gerrit.
  Mooi dat je nog een wintergast in zomerkleed voor de lens had.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie blog, Gerrit,
  Met als eerste die knaller van een soort! Maar de rest mag er ook wezen. Heerlijk!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie fotos van de kust Gerrit. Vooral de eerste. Ik ben er niet naar toe geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Gerrit,

  Ik had hem even gemist, maar mooie serie met enkele bijzondere soorten. Het kleinst waterhoen, prachtig vogeltje dat je zelden te zien krijgt. Ik had gehoopt het vorige maand in de polders van Groningen te treffen, maar helaas. Ook de bosruiter is een vogel die je niet elke dag te zien krijgt. Mooi om het verschil te zien tussen zomer- en winterkleed bij de steenloper.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen