zondag 9 augustus 2020

Even iets moois nr. 402 - Boomkikker en grondeekhoorn

Heet zou het worden, deze vogelvrije vrijdag. Dan kun je lekker thuis blijven in je prettig geïsoleerde huis en een biertje in de koelkast, maar wij kozen er voor om de wekker om 04:45 te zetten en af te reizen naar natuurgebied De Brand. Doel was de weerschijnvlinder of de ijsvogelvlinder die daar beide willen voorkomen. Ze lieten zich niet vinden. We kwamen thuis met veel foto's en met nóg meer beten, steken en prikken van allerlei insecten.






De zon is nog maar net opgestegen als we het gebied betreden. Tegenlicht en strijklicht maken het landschap zeer fotogeniek.






Hier zien we de Bloedrode Heidelibel, levensstadium 'imago.' Zo heet het als het beestje volwassen is en voorbij het larve- of nimfstadium.






Deze kent u uit de tuin: het Bont Zandoogje. Meestal zie je die met de vleugels open (bruin met gele vlekjes) maar hier zien we de onderkant. Ook mooi.






Onderwijl zijn we ook alert op Boomkikkers, waarvan een behoorlijke populatie aanwezig moet zijn. Ineens zien we een paar braamstruiken waar omheen het gras is platgetrapt. Dat betekent toch even extra goed zoeken en dat loont: een schattig Boomkikkertje op het blad van een braam!






"Maak jij effe schaduw op het kikkertje, dan krijg ik een mooi lichte achtergrond." Altijd handig wanneer je met z'n tweeën bent. De boomkikkers die we zien zijn misschien een centimeter of drie groot. Je ziet ze erg makkelijk over het hoofd. Ze zijn rustig en schrikken niet van een camera.






Een Hooibeestje in fel tegenlicht. Met opzet blijf ik op afstand omdat ik dat wel mooi vind. Zijn kleuren zijn sprekend genoeg om toch op te vallen.






Ook altijd mooi, die juffers. Goed opletten want het zijn zeer ijle beestjes waar je makkelijk overheen kijkt. Dit is een Tengere Pantserjuffer.






Geweldig toch! Dit Boomkikkertje zit als een oud mannetje te zonnen. Pootjes onder zijn lijf om verdamping van vocht te voorkomen. Te vinden in bomen en struiken in de buurt van water, want dat is weer nodig voor de voortplanting. Verder graag in de volle zon.






Het is in de Benelux de enige kikker met plakschijven aan zijn vingers en pootjes. Daardoor kan hij zonder moeite geheel verticaal of ondersteboven aan een blad hangen.






Omdat we er toch in de buurt waren brachten we in Tilburg nog kort een bezoek aan het Wandelbos. Ik hoopte op een paar aardige foto's van de daar verblijvende Grondeekhoorns, maar behalve dit snel weghollende exemplaar kreeg ik geen kans. Ook voor hen te warm waarschijnlijk. Toch even deze mislukte foto als 'bewijsplaatje.' Beter in het najaar terugkomen als ze druk doende zijn de wintervoorraad aan te leggen.

4 opmerkingen:

  1. Leuke fotos Gerrit, wel gaaf zo'n boomkikker. Ik kom ook nergens met die hitte, misschien eind van de week vroeg. Groetjes Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Gerrit,
    Een leuke en mooie serie incl de gauw-weg-grondeekhoorn!
    Groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  3. prachtige foto's van de boomkikkers, daar zitten er gelukkig nog genoeg. En knap om met die hitte op pad te gaan. Ik gig meestal een paar uur in de ochtend bij mij in de buurt.....vond het daarna gewoon niet leuk meer. Jammer van de eekhoorns, maar in oktober is het daar ook leuk, als ze de tamme kastanjes verzamelen, en soms ook afpellen en op eten
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen