zondag 2 februari 2020

Even iets moois nr. 382 - rondje Zuid-Hollandse eilanden

In de winter is onder vogelaars een rondje Zuid-Hollands eilanden (met een korte oversteek naar het eerste stukje Zeeland) populair. Dat komt: de kust zit vol overwinteraars, dwaalgasten en los grut, en zelfs zonder verrassingen is zo'n dag altijd een vruchtbare belevenis. Kijk maar.





In de buitenhaven van Stellendam zit een Aalscholver zich te drogen. Ik rij er een beetje omheen om de rommelige sfeer van zo'n haven als achtergrond te krijgen.





Op de Brouwersdam is altijd wat te zien. Hier een tweetal Rotganzen, die massaal aan onze kust vertoeven.





Telescoop mee, want er moet altijd gespeurd worden naar wat zich op zee bevindt. Leuk: een IJseend, die tot de zeldzaamheden wordt gerekend.





Wie kent hem niet: de Bontbekplevier, hier in winterkleed. Is ook binnenslands te vinden, in plas-dras gebieden. Heeft trouwens een perfecte schutkleur in zo'n stenige omgeving.





Op het talud van de Brouwersdam slaapt een groep Scholeksters gezellig bij elkaar. En altijd met de ogen open, want je wilt je niet door een slechtvalk laten verrassen.





Op Schouwen vinden we visrijke inlagen, een populair gebied voor visjagers zoals deze Grote Zilverreiger.





Vooral aan de kust is ook de Kleine Zilverreiger te vinden. Herkenbaar aan de grootte (ja, duuuhhhh,) de zwarte snavel en de gele voetjes.





Op Neeltje Jans zitten veel Eksters. Je ziet hier goed de groene staart en de blauwe vleugels. Echt een mooie vogel.





Altijd die gemelijke, kille blik: twee Zilvermeeuwen staan te wachten op niks (denk ik.)





Die voorste moet nog een eerstejaars zijn, aan de snavel te zien. Hoe dan ook: twee Lepelaars zoeken spijkers (of toch garnaaltjes?) op laag water.


4 opmerkingen:

  1. Mooie fotos Gerrit, zwom er maar 1 ijseend want vorige week zwommen ze samen ? Ik heb het idee dat er al minder steltlopers zijn, de bonte strandlopers zag ik hier ook niet meer de laatste keer. En de drieeteenstrandlopers ook niet meer bij de brouwersdam.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Gerrit
    dit uitstapje was wel de moeite waart mooie foto's.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Gerrit
    eine schöne Reise mit tollen Fotos, Kormorane beim trocknen sieht immer sehr schön aus, auch die Löffler super schön geworden
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Gerrit,
    Leuke serie....de leukste vind ik die van de Kleine Zilverreiger, briljant shot en mooie compositie ;-)
    Groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen