zaterdag 25 januari 2020

Even iets moois nr. 381 - een tropische verrassing en een arctische dwaalgast

De vogelvrije vrijdag bracht nou eens een keer meer dan ik had durven hopen. Het werd zelfs een memorabele dag waarvan ik nog lang op een roze wolk loop.





Hoe bijzonder is dat: Flamingo's op een zeer prettige afstand. Met z'n drieën stonden ze in het lage water van de meertjes van de Groenzoom te Berkel en Rodenrijs. Een tropische aanblik op een zure en zwaar bewolkte ochtend.





Als je toch moet poetsen, dan doen we dat maar gelijktijdig. Elk veertje wordt geordend en het hele pak ingevet. Onderhoud is maar alles tenslotte.





Dit zijn Chileense Flamingo's, iets kleiner maar veel kleuriger dan hun Europese tegenhanger. In een gemengde groep overwinteren ze in de Grevelingen. 's Zomers broeden ze op een eiland in een ven bij Groenlo, hoewel ik las dat dat ven inmiddels opgedroogd zou zijn. Dan wordt het spannend: waar gaan ze hun ei leggen dit voorjaar? Misschien toch broedparen in Nederland?





Bijzonder zijn hun rode knieën en hun zwarte onderveren. Vliegen ze in een grote groep op, dan weet je echt niet wat je ziet.





Als-ie na het poetsen zijn veren uitschudt dan lijkt het pak net een reusachtig roze boeket.





Omdat we toch in de buurt zijn ga ik in Bleiswijk even zoeken naar de Kokardezaagbek. Nou ja, zoeken, ik zie hem al zwemmen als de auto nog rijdt. Een parmantig eendje, bijna verwaand zelfs, maar in zo'n pakje mag dat best. Deze soort broedt in Noord-Amerika en kan alleen maar een ontsnapte volièrevogel zijn.





Ja, ik snap best dat uw adem even stokt. Het is inderdaad een Ross' gans! Hij behoort tot de extreem zeldzame dwaalgasten en is afkomstig van Canada. Kenmerkend zijn de roze snavel met blauwachtige basis en de zwarte vleugelpunten. Klein is-ie en verder als alle ganzen alert en schuw. Ook na heel voorzichtig sluipen zit er niet meer in dan een verre foto.





En dan, na al dit bijzonders, als afsluiter een gewone Blauwe Reiger met de gebruikelijke gemelijke blik. En al wat 'bruidsveren' op de rug.


11 opmerkingen:

  1. Tjonge, Gerrit, dit zijn wel kersen op de taart! Wat een heerlijke soorten, escape of niet, dat dondert niet. mooi zijn ze! Prima geplaat....!!!!
    Groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Gerrit
    ein tolles Farbspiel im Wintergrau, solche Vögel erwartet man eher nicht, sehr schöne Fotos
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een prachtige dieren en foto's!
    Groetjes Senna

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nou Gerrit je hebt mooie soorten gezien op je vogelvrije vrijdag. Mooie fotos.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Gerit
    mooi die Flamingo's, krijg je niet vaak voor je lens mooie blog.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Prachtig om die flamingo's voor de lens te hebben Gerrit.
    Prachtig gefotografeerd.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Flamingo's heb ik zowel ik de Grevelingen als in het Zwillbrockerven al eens gespot en gefotografeerd en vorig jaar nog bij Oude Tonge, maar zo dichtbij en zo mooi als jij ze hier hebt gefotografeerd is me nimmer gelukt, top. Die kokardezaagbek trekt blijkbaar veel bezoekers en terecht het is een prachtige vogel ook al is het dan een escape. Ze komen overigens wel op meer plaatsen voor, ik kon hem afgelopen jaar ook fotograferen in Kempen-Broek een natuurgebied hier net over de grens in België. Maar ook hiervoor geldt weer, best ver weg, en lang zo mooi niet als die van jou hier. Die Ross gans is werkelijk de kers op de taart, echt zeldzaam, als je die nog eens van dichtbij zou kunnen fotograferen zou helemaal mooi zijn. Prachtig blog.

    Groeten,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het is telkens weer genieten van je blog... maar deze is wel weer extra bijzonder!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo Gerrit, lekker bezig geweest... Prachtige serie. Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Een geweldige verzameling zo bij elkaar. Die zaagbek had je lekker dichtbij, die bleef bij mij een heel stuk verder weg.

    Goet,
    René

    BeantwoordenVerwijderen