zaterdag 8 februari 2020

Even iets moois nr. 383 - op en aan het water

Veel foto's gemaakt van leuke soorten op en langs het water, zowel zoet als zout. Ik ben er erg blij mee.


Hèhè, eindelijk. Ik kom al jaren in de winter op de Zuidpier te IJmuiden en elke keer probeer ik daar de overwinterende Oeverpieper ordentelijk voor de lens te krijgen. Nooit lukte dat, tot afgelopen vrijdag. In al zijn eenvoud een erg leuk vogeltje, zoals alle piepers eigenlijk.

Dit is dan weer heel wat anders. Een IJsduiker in de Nieuwe Meer. Ik trok er een ochtend voor uit en dat was maar goed ook. Want we hebben een tijd met meerdere vogelaars en drie telescopen staan zoeken en turen over de plas. Uiteindelijk gevonden en hij wilde ook best even poseren. Mooie, stoere vogel met zijn snavel van roestvrij staal!

Die kent u wel, want elke winter te vinden op plas en meer: de Brilduiker. Leuk dat ik een paartje voor de lens kreeg. Vooral de man vind ik heel fraai met zijn diep-, diepgroene kop.

Geheel tegen zijn gewoonte in (zover ik weet) staat hier een Drieteenstrandloper nou eens niet in het zand te peuren, maar in de aangegroeide blokken van de Zuidpier. Leuk, hyperactief en fotogeniek beestje; altijd in groepen van vele tientallen.

Hoe vaak ik ze ook zie en hoe invoelend ze altijd willen poseren op luttele meters, ik word ze niet beu, die Steenlopers. Sta of zit je stil, dan lopen ze ongeveer over je schoenen. Al meermalen waren ze de redding van een mislukte fotodag. Ze arriveren al in oktober en zijn dan soms nog in zomerkleed. Deze draagt inmiddels zijn winterjas.

De Paarse Strandloper. Niet schuw, vanwege zijn gedekte kleuren vaak lastig te ontdekken en altijd rustig foeragerend op de blokken. Deze heeft maar één poot; benieuwd hoe hij zich houdt in de storm van morgen.

Uren sjouwen door bos, beemd en vooral duin, levert me uiteindelijk slechts een heeeeel ver plaatje op van de Wisent. En spierpijn in kuit, schouder en voet... Ook vanuit de verte imposant.

7 opmerkingen:

 1. Mooi al deze verschillende soorten vogels.
  Maar ook je laatste foto mag er zijn, ook al is wat ver weg.
  Toch een mooie ervaring, de spierpijn gaat wel weer over 😉
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie fotos Gerrit, vooral de ijsduiker en brilduikers.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Gerrit, een oeverpieper ordentelijk fotograferen is mij nog niet gelukt!! Prachtige serie. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Gerrit,
  Gefeliciteerd met je Oeverpieper, eindelijk dus en een fraai portretje!
  Ook de IJsduiker staat er mooi op, idd een stalen snavel ;-)
  De lopertjes staan er ook mooi op. De Wisent leverde je toch een hele mooie sfeerplaat op.
  Sterkte met de spierpijn, arme jij....We zeulen wat af met alle spullen ;-)
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Gerrit,

  Leuke plek daar die Zuidpier. Ik was er enkele jaren geleden een dagje toen ik mijn zoon naar de boot bracht voor een reis naar Schotland. Ook toen kon ik de oeverpieper fotograferen, inderdaad een eenvoudig maar mooi vogeltje dat zich van de andere piepers onderscheidt door zijn groenige verenkleed. IJsduiker staat er prima op, meestal blijven ze ver van de oever. Mooie serie, je foto's kenmerken zich door een fijne scherpte.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 6. prachtige serie, vooral het brilduiker koppeltje is erg leuk.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat geloof ik direct dat je hier blij mee bent.
  Zou ik nl ook zijn. Heel fraai deze verschillende vogels.
  Mooi vereeuwigd Gerrit!

  Groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen