zondag 5 februari 2023

Even iets moois nr. 503 - Amsterdamse Waterleidingduinen

Dagje struinen door de duinen. Het leverde me veel waarnemingen op - tegen de 50 soorten - maar bijna geen foto's. Het bleef allemaal ver weg. Ik heb nog even een ijsvogel achtervolgd en er een poosje op staan wachten, maar ook dat bleef zonder plaatje. De gehoopte klapekster en grote gele kwik lieten zich zelfs helemaal niet zien. Wel had ik een paar blaren, maar ik legde dan ook heel wat kilometertjes af.

Die was er ook: de Grote Zaagbek. Woont 's zomers in Scandinavië en richting Siberië, maar verkiest in de winter gematigder streken.

Door in de berm te gaan liggen kwam de vogel steeds dichterbij. Tot er een fotograaf zonder enige voorzichtigheid over de andere oever banjerde, op weg naar zijn ijsvogeltak. Beetje aso; de meeste vogelaars wachten dan even tot ze niets verstoren, maar deze dacht alleen aan zichzelf. Jammer. Vogel gevlogen.

Even op Waarneming gekeken of er in de buurt nog iets interessants was ontdekt. En jawel, een paar kilometer zuidelijk zou een Koereigertje in het weiland zitten. Erop af!

Koereigers staan te boek als zeldzaam, maar er zit er hedentendage altijd wel ergens eentje en ze nemen langzaam in aantal toe. Waarschijnlijk zijn er zelfs broedgevallen. Mooier is een foto van zo'n vogel tussen het grazend vee, of op de rug van een koei. Maar ja.

Omdat mijn batterij nog vol is en mijn kaartje vrijwel leeg, maar ook uit nostalgische overwegingen, doe ik aan het eind van de middag even Schiphol aan. Daar tref ik een tweetal Kauwen. Ze hangen daar altijd rond de vuilnisbakken bij de Mac in de overtuiging dat er altijd wel wat te snaaien valt. En dat is ook zo.

Bij de MacDonalds kijk je bij westenwind mooi naar het verkeer dat binnenkomt op baan 09-27. Hier een Airbus A320. In de achtergrond, het zwarte gebouw rechts, zit een neef het vliegverkeer te regelen. Ik voel me niet vrij er aan te bellen voor een kop thee dus ga ik maar gewoon naar huis.

4 opmerkingen:

 1. Hallo Gerrit
  ein kurzer Ausflug der sich aber doch noch gelohnt hat, sind noch schöne Bilder entstanden
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke blog Gerrit, wel bijzonder dat je zoveel zag in de AWD en toch zo weinig foto's kon maken omdat alles zo ver weg zat. Koereigertje is mooi al zou je hem liever tussen of op het vee hebben, bij de grote zaagbek zou ik het wit wat temperen zoals bij de koereiger. Dat jij zo nog maar even naar Schiphol rijdt, ik vind het een crime als ik daar moet zijn om mijn zoon naar het vliegveld te brengen. Leuk dat je de werkplek van je neef dan zo kunt zien.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gerrit
  mooie foto's ben je ook al vliegtuig spotter geworden Ha Ha
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Gerrit
  Mooi die man zaagbek !!Foto's waar je tevreden mee zal zijn. De koereiger lekker, dat je hem vond en redelijk dichtbij kon platen. Topdagje zo.
  Groetjes Maria

  BeantwoordenVerwijderen