zaterdag 28 januari 2023

Even iets moois nr. 502 - De mislukte twitch

Ik dacht afgelopen vrijdag eens te gaan twitchen: soorten jagen. Een efficiënte route zou mij langs de Ross' gans, de dwerggors en de ransuil voeren. Mooie soorten voor op het jaarlijstje (dat toch al ruim 50 soorten bevat.) Die route kwam er, genoemde soorten niet. Toch genoten.

Op de plek waar de dwerggors moest zitten trof ik hem in anderhalf uur niet aan. Wel maakte ik mooie foto's van zijn vrijwel identieke neef: de Rietgors. Hier het vrouwtje in haar mooie streepjespak.

Maar goed, een Rietgors hoort natuurlijk in het riet. Daarom hier opnieuw een vrouwtje, maar nu op een rietstengel.

Man Rietgors was er ook, nog keurig in de winterkleding. Met twee maanden is zijn kop diep zwart van kleur. Ik vroeg me al af waarom ze in het gras zitten en dat onthulde iemand me: er werden door fotografen pitjes en zaadjes neergestrooid om die dwerggors te lokken. Dat de Rietgors die nu allemaal opat was niet de bedoeling, maar lastig te vermijden. Ook lastig te vermijden was de hondenpoep in die berm, maar dat ontdekte ik pas in de auto...

Hier zie je wat van die pitjes. Door het lage standpunt (camera op de grond) en het tegenlicht toont zwart asfalt (want dat was het echt) helemaal wit. Die twee 'zuilen' op de achtergrond zijn twee vogelaars die geduldig wachten tot ik mijn plaatje heb. Dank daarvoor!

Op de plek waar 'altijd' zo'n tien tot dertig ransuilen overwinteren zat nu niks. Na een uurtje vergeefs zoeken was ik weer bij de auto waar ineens 8 Staartmeesjes opdoken. Buitenkans en ik maakte wel zo'n 150 foto's waarvan er bij thuiskomst precies ééntje scherp bleek. Maar ja: beter één in je blog dan 150 niet gezien denk ik dan maar.

6 opmerkingen:

 1. Hallo Gerrit
  so ist das in der Natur immer anders als man denkt, aber trotzdem sehr schöne Fotos.
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Viel qua verschillende soorten wat tegen, maar je hebt toch 2 fraaie soorten kunnen scoren! Mooie blog Gerrit
  groetjes Nieske Siepel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Gerrit, The nature is not always predictable but even so you've got nice photos of several species!
  Regards
  Lasse

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Gerrit,
  Rietgorzen zie ik over het algemeen vooral in het voorjaar. Hier zijn ze een geslaagd alternatief voor de gemiste dwerggors. Bovendien een mooie plaat van een staartmees.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Gerrit,
  Het is weer erg vermakelijk! De rietgorsjes zijn echt net zo mooi als hun verre neef. De Ross'Gans langs de Gagelweg bleek een escape. Daar was ik drie dagen op rij naar wezen zoeken, tevergeefs..
  Een staartmees is altijd een fijne oppepper.
  Groetjes Maria

  BeantwoordenVerwijderen