dinsdag 3 november 2020

Even iets moois nr. 410 - Eekhoorntjes

In de herfst is het leuk om een bezoekje te brengen aan de Aziatische Grondeekhoorns. Ze zijn dan druk met het verzamelen van nootjes en het aanleggen van hun wintervoorraad. Buiten dat: ze zijn gewoon geweldig fotogeniek!





In Tilburg, in twee stadsparken - het Wandelbos en het belendende De Warande - leeft een aardige populatie Aziatische Grondeekhoorns.





Je ziet dat niet zo op deze foto, maar ze zijn gewoon piepklein. Ze hebben dan ook al gauw een hele kluif aan een flinke noot.





Ja natuurlijk, er zijn ook genoeg andere parkvogels als mezen, vinken en deze Roodborst.





De Grondeekhoorns zijn achtergebleven toen in de jaren zeventig een dierenparkje moest worden ontruimd. "De verhuisdoos viel van de vrachtwagen" is de gebruikelijke, romantische versie van het verhaal van hun aanwezigheid. De eerlijke variant wil dat de toenmalige directeur, vrezend dat de helft van de beestjes aan stress om de verhuizing zou overlijden, ze gewoon heeft los gelaten. Op hoop van zegen, eigenlijk.





Die zegen kwam van de gemeente, toen de raad besloot dat ze mochten blijven. Ze concurreren niet met andere diersoorten zoals onze eigen eekhoorn. Die leeft immers (hoog) in de boom. Zou dat blaadje dienen als bekleding van zijn holletje?






Hier is dan zo'n inheemse Eekhoorn. Ook bezig nootjes te verstoppen voor de koude dagen.





Deze foto laat zien waarom veel mensen geen weet hebben van hun aanwezigheid. In een rommelig bos met omgewaaide bomen en afgezaagde takken hebben ze een perfecte schutkleur.





De parken worden druk belopen. Het viel ons op dat kinderen wel de eekhoorns zagen, maar hun ouders niet. Reden genoeg om op zoek te gaan naar het kind in jezelf...





Nog eentje dan. Zitten ze eenmaal te knabbelen dan zijn ze - voorzichtig - redelijk makkelijk te benaderen en willen ze best even poseren. ZdHwewl tot volgend jaar!



5 opmerkingen:

  1. Smeltmomentje hoor, Gerrit!
    Wat een schattige beestjes zijn het toch! Ik heb ze nog nooit gezien en ben dan ook wel een beetje jaloers hoor!
    Prachtige foto's ook van de inheemse eekhoorn en de roodborst, maar ja, die grondeekhoorn wint het toch, natuurlijk.
    Groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi in beeld gebracht! Grappige beestjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Gerrit
    sehr süss anzusehen, niedliche kleine Tiere schön eingefangen
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Gerrit,

    Prachtige beestjes zijn het die grondeekhoorns. Merkwaardig genoeg is het vanaf mijn woonplaats maar plm. 40 km. daar naartoe, maar ik ben nog nooit naar ze op zoek geweest, toch maar eens doen. Ik vind vooral de nrs. 1 en 4 prachtig.

    Groeten,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen