zondag 19 maart 2023

Even iets moois nr. 508 - de IJsvogel!

Afgelopen vrijdag was ik bij een plek waar een paartje IJsvogel bezig is een nest te bouwen. Het was alweer even geleden dat ik die ordentelijk voor de lens kreeg, dus ik heb me niet ingehouden.

Zwarte ondersnavel, dus een mannetje. Ik ben op een plek waar al jarenlang een IJsvogelpaartje broedt. De gemeente heeft nu een kijkscherm geplaatst aan de overkant van de sloot. Je kunt nu op een afstand van 8 tot 10 meter kijken naar de vorderingen, zonder iets te verstoren.

Nogmaals het mannetje, in gepeins verzonken. Dit plaatje illustreert overigens wel dat het beter is je ontlasting gewoon te laten vallen in plaats van het naar achteren te spuiten.

Hier het vrouwtje; rode ondersnavel.

Het is een drukte van belang. Onder luid geroep draaien de gelieven om elkaar heen, wisselen van tak, verstoppen zich in de struiken en jagen achter elkaar aan over het water. Er is geen twijfel dat ze elkaar heel erg mogen.

Zoals te doen gebruikelijk maakt het mannetje meerdere nesten waarbij hij het vrouwtje de keus laat welke het wordt. Hier inspecteert ze er één van de vijf.

Hier het vrouwtje dat de vleugels uitslaat om weg te vliegen. Overigens liepen we vanmiddag een rondje buiten het dorp en zagen we ook twee IJsvogels elkaar boven de Vecht nazitten.

Het is onder IJsvogels de gewoonte om meerdere broedsels per jaar groot te brengen. Twee, soms drie, wanneer een strenge winter zijn tol heeft geëist.

Dat kan ook wel omdat jonge IJsvogels vrijwel direct aan hun lot worden overgelaten. Pa of moe doet één keertje voor hoe je een visje verschalkt en dan moet de kleuter het verder zelf maar uitzoeken. Het levert komische taferelen op van jonkies die bijvoorbeeld een stokje proberen te eten.

Het kijkscherm dus. Foto's van IJsvogels - de rug dan - kunnen variëren van diepblauw tot hard groen. Dat komt omdat hun veren iriseren; ze hebben eigenlijk geen echte kleur. Afhankelijk van de lichtval krijgen ze hun tinten. Je ziet het een klein beetje terug in mijn plaatjes.

Ik zou bijna vergeten te vertellen dat de Grutto inmiddels is teruggekeerd. Ze verzamelen zich nu nog in plasdras gebieden om bij te komen van de lange vlucht en krachten op te doen voor het naderende broedseizoen. Een paar IJslandse zitten er tussen. Die maken een korte tussenstop en trekken dan door.

3 opmerkingen:

 1. Hallo Gerrit
  ein Erlebnis so etwas zu beobachten, sind schöne Fotos dabei heraus gekommen und wie man sieht warst du nicht alleine.
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's van dit prachtig kleurrijk vogeltje.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gerrit!
  Wow geweldig om zo van de ijsvogels te kunnen genieten en te fotograferen!
  Mooi!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen