zondag 12 juni 2022

Even iets moois nr. 480 - Van ouderstress en puberleed...

Veel vogels hebben hun jongen uitgebroed en zijn druk bezig ze op te voeden tot zelfstandigheid. Een hele klus, zoals wij allen uit ervaring weten.





Zo, nou nou. Deze Fuut - ik denk een vader; altijd geneigd zichzelf te overschatten - was druk bezig kleine visjes te zoeken voor zijn jongen en stuit dan plotseling op een twaalfpersoons maaltijd. Na even proberen ziet hij het onmogelijke in van deze missie en laat hij de vis los.





Een Koolmees, zojuist uitgevlogen. Zijn overlevingskans is pakweg 1 op 8.





Een Visdief vliegt de hele dag heen en weer tussen zijn nest en open water.





Een Meerkoet is niet altijd vriendelijk naar zijn jongen. Ik zag dat deze op enig moment de kop van een jong tussen zijn snavel nam. Een ouderlijke vermaning wellicht? In ieder geval is bekend dat niet alle jongen het ouderlijk gezag overleven.





En deze Fuut begint vrolijk van voor af aan. Ik denk haast dat het eerste broedsel mislukt is, want ik zag in de omtrek geen grote jongen zwemmen.





Ik denk dat deze houding niet voor tweeërlei uitleg vatbaar is. Er is onderzoek naar gedaan en geen oudervogel kan weerstand bieden aan de bedelroep en opengesperde snavel van een jong.





Wat een enorme zwempoten heeft zo'n Waterhoenkind al.





U denkt vast: een Putter. Nou dat klopt, maar hij staat in deze aflevering omdat hij zijn donsveren nog niet helemaal kwijt is. Ongeveer een vroegrijpe puber, lijkt me.


4 opmerkingen:

  1. Mooie fotos. Misschien zitten de jongen onder de fuut. Welke vogels zijn dat onder die broedende fuut ? Fijne week. Groetjes Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is de Driekleurglansspreeuw, te vinden in Avifauna.

      Verwijderen
  2. Hoi Gerrit,
    Gezellige lenteblog. De fuut met die grote vis is echt geweldig. Het is nu niet saai buiten!!
    Groetjes Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Gerrit
    sehr grosse Füße beim Teichhuhn, sieht komisch aus
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen