zondag 21 juni 2020

Even iets moois nr. 399 - Zwarte Stern

Op de vogelvrije vrijdag bleef ik in de buurt, want er is hier genoeg te beleven.


Een Zwarte Stern is ook echt zwart; deels. In de vlucht valt dat niet zo op omdat de onderkant van zijn vleugels wit of lichtgrijs is.

Ze hebben nu jongen en ze blijven libellen en andere insecten aanvoeren. Met een visje zie ik ze eigenlijk nooit.


Deze ouder is het voeren een beetje beu. In het gras gaat hij uitgebreid toilet zitten maken. Na een kwartiertje begint de corvee weer: jagen op libellen.

Zwarte Sterns worden op grote schaal geholpen met broeden. In den lande zijn nogal wat groepen actief die in het voorjaar vlotjes in het water laten. Deze eilandjes worden maar al te graag in gebruik genomen als nestplek.

Zo'n kleine heeft een flinke kluif aan een volwassen libel. Hoe ze dat nou doen met de vleugeltjes, ik weet het niet. 

Meermalen afgelopen week ging ik op zoek naar een wat vreemde gast in de Haarrijnse Plas. Er wordt al twee weken een Roodhalsfuut gesignaleerd, maar hij wilde zich aan mij niet laten zien. Tot wat later in de middag: daar zwom-ie ineens. Erg algemeen is-ie niet en de meeste broedgevallen vind je in Drenthe. Mooie futensoort die het af en toe aan de stok had met de plaatselijke gewone fuut.

Vooruit, omdat ze zo mooi zijn, een laatste foto van de bezorgservice bij de Zwarte Sterns. Met dank aan de Natuurgroep Kockengen die de vlotjes verzorgt.


6 opmerkingen:

 1. Hello Gerritt
  what a great report, you got nice pictures,
  I've never seen anything like this in front of the camera, I'm a little jealous .. ;-))
  Regards Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gerrit
  wat is dit gaaf die zwarte sterns top
  groetjes Herman

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Gerrit,
  Geweldig!
  Die roodhalsfuut is een lastige gast. Je moet geluk hebben, wil je hem langs de kant treffen. De zwarte sterns heb ik ook pas bezocht. Voor herhaling vatbaar. Prachtige serie foto's laat je zien!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Gerrit,

  Prachtig die zwarte sterntjes, het zijn fotogenieke vogels. Ik kon ze onlangs in de Zouweboezem fotograferen en heb me daarbij speciaal gericht op vluchtfoto's. Het viel me op dat er onderling best veel verschil in de hoeveelheid zwart in de veren voorkomt, los van het geslacht. Fantastisch ook die roodhalsfuut, zie hem bij diverse bloggers voorbij komen, woonde ik maar wat dichter bij de Haarrijnse plas.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Gerrit, prachtige serie van de Zwarte Stern. Wat gaat het snel al weer behoorlijk grote jongen. Ja, een Roodhalsfuut in zomerkleed wil je wel moeite voor doen! Prachtig gelukt.
  Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Gerrit, wat zijn die mooi de zwarte sterns, die heb ik nog nooit gezien. Ik denk niet dat we die in Zeeland hebben. Je header is heel mooi. Roodhalsfuut is ook prachtig. Gr. Caroline

  BeantwoordenVerwijderen