zondag 17 mei 2020

Even iets moois nr. 395 - De weilanden

Vorige week helemaal vergeten een blogje te maken. Dan maken we maar even iets moois van wat afgelopen dagen voor de lens kwam.






Kijk nou, een Landkaartje op een boterbloem. Landkaartjes vliegen in twee generaties: een in het voorjaar en dat is nu; een in de latere zomer. Leuke is dat beide generaties hun eigen kleuren hebben. Hun naam hebben ze te danken aan de onderkant van hun vleugel. Dat is net een plattegrond van de Randstad.





Ook mooi: de Kleine Ratelaar. Een fotogeniek plantje met zijn gele bloempjes en getande blaadjes.





Dat is altijd het nadeel van fotograferen voor de felle zon: de achtergrond wordt zo rommelig. in ieder geval, dit is een Platbuik uit de familie van de korenbouten. Gezien de kleur een vers uitgeslopen mannelijk exemplaar. Later in het seizoen zie je ze met een blauw bestoven romp.
Libellen worden behalve naar soort ook beschreven naar het levensstadium. Een volwassen exemplaar zoals heet dan een imago.




Veel vogels hebben jongen. Zoals deze Canadese gans.





Als een Kievit alert opvliegt en waarschuwend roept, dan weet je het wel: hij probeert een jong buiten de aandacht te houden. Het beste kun je je dan klein maken en stil houden, want vroeg of laat komt het kuiken dan wel te voorschijn.





En zo geschiedde. Jonge weidevogels zoals deze Kievit (maar ook tureluur en grutto) worden niet gevoerd, maar moeten meteen zelf hun kostje bij elkaar scharrelen. Aandoenlijk hoe stoer deze dreumes tussen de begroeiing door banjert op zoek naar kleine insectjes en dergelijke. Ook bijzonder: zo'n kievitsjong belandt nogal eens in de sloot, maar op deze leeftijd kunnen ze zwemmen! 





Andere jonkies, zoals van de Witte Kwikstaart, blijven een poosje in het nest en worden door de ouders gevoerd tot ze uitvliegen.





Visdief. Drie kwartier wacht ik in de hoop dat een partner een visje komt brengen, maar uiteindelijk dwingt mijn horloge me voort.





Hier laat een Grutto zijn gekwelde roep horen. Houdt ook de wacht over een of meer jongen die ik niet te zien krijg in het lange gras.





Hoe polderig wil je het hebben? Plaatje uit de Krimpenerwaard. Ik groeide er op, vertrok er 35 jaar geleden en ontdek nu weer de schoonheid er van.



11 opmerkingen:

  1. Hey, die laatste foto is in Ouderkerk genomen zo te zien. Daar zitten veel grutto's. Leukleuk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klopt, maar die Grutto trof ik dan weer in de Eempolder...

      Verwijderen
  2. Ik hou van de polder en mag er dan ook graag doorheen gaan in deze tijd :-)))))
    Jij laat ook weer hele fraaie platen zien. het harde licht is inderdaad een nadeel maar hoeft niet altijd nadelig te zijn. Je foto's zijn echt mooi en een leuke varia. Super gewoon.
    Die laatste foto is echt ene parel met dat uitzicht.

    groet, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Gerrit
    sehr schöner Post, die Bilder gefallen mir sehr gut
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Gerrit, prachtige foto's van een mooi poldergebied. Vooral de foto van de kleine ratelaar is heel mooi. Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Gerrit
    ik heb genoten van je mooie foto's.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Gerrit, mooi je fotos, ook je visdiefje en de jonge vogels. Je hebt ze mooi dichtbij. Groetjes Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Gerrit,
    Hartstikke leuke blog!
    Veel informatie die ik nog niet kende zoals over het kievitsjong dat kan zwemmen en het ook gelijk al zelf moet uitzoeken. De kleine ratelaar had ik nog nooit (bewust,dan) gezien. heel fraai plantje, zo ook die foto!
    Witte kwik, kievit, prachtig landkaartje, super visdief en grutto, hebben je heerlijke platen opgeleverd. En idd hoe polder wil je het hebben...prachtig.
    Groetjes en fijn weekend
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankje Maria. Evenzo geniet ik altijd van jouw blogs!

      Verwijderen
  8. Mooi blog Gerrit. Heerlijk die jonkies en een prachtige plaat van de witte kwik met prooi.

    Groet,
    René

    BeantwoordenVerwijderen