zaterdag 29 februari 2020

Even iets moois nr. 386 - rondje kust II

Ik had nog zoveel mooie foto's van mijn rondje kust dat ik er maar een tweede blogje voor inruim. Geniet maar mee!





Op een dijkje foerageert een Wulp in een te fel zonnetje. Ik rij er omheen en maak een foto met tegenlicht. Zo komt hij perfect tot zijn recht!





Tja, waar zie je ze nou niet? In de polder, op daken in steden, aan de kust, de Scholekster lijkt zich overal thuis te voelen.





Een groep Drieteenstrandlopers probeert wat te slapen en blijft toch waakzaam.






Mooi in het gelid trotseren ze de harde wind.





Een tweetal Paarse Strandlopers heeft een onderonsje terwijl ze mij goed in de gaten houden.





Een tweede winter Zilvermeeuw vist een messchede uit de golven. Door hem op de keien te laten vallen kan hij makkelijk bij de inhoud (waarvan ik overigens uit ervaring weet dat die nergens naar smaakt en zo taai is als een stuk ventielslang.)








zondag 23 februari 2020

Even iets moois nr. 385 - rondje kust I

Rondje langs de kust en die begint dan over het algemeen bij Stellendam. Via de Brouwersdam en Neeltje Jans nog een klein stukkie Zeeland in en dan weer terug.





Achter mij staat een man in een auto enthousiast te fotograferen, lens schuin omlaag. Het duurt even voor ik zie wat hij ziet, want zo'n Paarse Strandloper heeft in die omgeving een perfecte schutkleur. Lastig: hij probeert zich schrap te zetten tegen de wind en tegelijkertijd wat te slapen...





Met een beetje zon op de veren in zo'n Aalscholver eigenlijk hartstikke mooi.





Deze Steenloper krijgt al heel voorzichtig wat bruine veren van zijn zomerkleed. Maar wat me opviel: hij trekt net zo makkelijk een worm uit de grond als dat hij een schelp leegslobbert.





Beetje ver natuurlijk, maar geef eerlijk toe: wanneer zag u voor het laatst een Kuifduiker? Daarom toch dit plaatje... 's Zomers hebben ze een adembenemend zwart met fel oranje pak en frivole oorpluimpjes, maar ja, dan zitten ze hier niet meer.





Een Ekster op de dam lijkt af te komen op de restanten van een door de meeuwen verorberd zeebanket. Mooi hè, dat olie-achtige blauw van de vleugelpunten.





Met zijn wilde kuif en jolig wippende snavel een vogel die ik graag wat dichterbij zie: de Middelste Zaagbek. Zijn grote broer vinden we dezer dagen wel in onze polder, maar hij blijft liever op zee.





Een groep Drieteenstrandlopers schrikt op door overslaande golven.





En als ze met z'n tweehonderden op de wieken gaan is dat een prachtig gezicht!





Ook alweer te ver, maar toch: erg leuk om een gemengd groepje te zien van Tureluur en Zwarte Ruiter in winterkleed (o.a. de meest rechtse.) Ze lijken akelig veel op mekaar. Waar straks de Tureluur doortrekt naar onze polders, daar vliegt de Zwarte Ruiter door naar noordelijker streken.





Een Krakeend in de landing, tegen een decor van dobberende rotganzen.

zondag 16 februari 2020

Even iets moois nr. 384 - rondje Oostvaardersplassen

Leuke en bijzondere vogels gehoord (waterral) en gezien (matkop,) maar qua foto's werd het niet wat. Dan maar even iets geheel anders...





Denkend aan Holland zie ik breede rivieren
traag door oneindig laagland gaan,






rijen ondenkbaar ijle populieren
als hooge pluimen aan den einder staan;





en in de geweldige ruimte verzonken
de boerderijen verspreid door het land,






boomgroepen, dorpen, geknotte torens
kerken en olmen in een grootsch verband






de lucht hangt er laag en de zon wordt er langzaam
in grijze veelkleurige dampen gesmoord,





en in alle gewesten wordt de stem van het water
met zijn eeuwige rampen gevreesd en gehoord.




zaterdag 8 februari 2020

Even iets moois nr. 383 - op en aan het water

Veel foto's gemaakt van leuke soorten op en langs het water, zowel zoet als zout. Ik ben er erg blij mee.






Hèhè, eindelijk. Ik kom al jaren in de winter op de Zuidpier te IJmuiden en elke keer probeer ik daar de overwinterende Oeverpieper ordentelijk voor de lens te krijgen. Nooit lukte dat, tot afgelopen vrijdag. In al zijn eenvoud een erg leuk vogeltje, zoals alle piepers eigenlijk.





Dit is dan weer heel wat anders. Een IJsduiker in de Nieuwe Meer. Ik trok er een ochtend voor uit en dat was maar goed ook. Want we hebben een tijd met meerdere vogelaars en drie telescopen staan zoeken en turen over de plas. Uiteindelijk gevonden en hij wilde ook best even poseren. Mooie, stoere vogel met zijn snavel van roestvrij staal!





Die kent u wel, want elke winter te vinden op plas en meer: de Brilduiker. Leuk dat ik een paartje voor de lens kreeg. Vooral de man vind ik heel fraai met zijn diep-, diepgroene kop.





Geheel tegen zijn gewoonte in (zover ik weet) staat hier een Drieteenstrandloper nou eens niet in het zand te peuren, maar in de aangegroeide blokken van de Zuidpier. Leuk, hyperactief en fotogeniek beestje; altijd in groepen van vele tientallen.





Hoe vaak ik ze ook zie en hoe invoelend ze altijd willen poseren op luttele meters, ik word ze niet beu, die Steenlopers. Sta of zit je stil, dan lopen ze ongeveer over je schoenen. Al meermalen waren ze de redding van een mislukte fotodag. Ze arriveren al in oktober en zijn dan soms nog in zomerkleed. Deze draagt inmiddels zijn winterjas.





De Paarse Strandloper. Niet schuw, vanwege zijn gedekte kleuren vaak lastig te ontdekken en altijd rustig foeragerend op de blokken. Deze heeft maar één poot; benieuwd hoe hij zich houdt in de storm van morgen.





Uren sjouwen door bos, beemd en vooral duin, levert me uiteindelijk slechts een heeeeel ver plaatje op van de Wisent. En spierpijn in kuit, schouder en voet... Ook vanuit de verte imposant.

zondag 2 februari 2020

Even iets moois nr. 382 - rondje Zuid-Hollandse eilanden

In de winter is onder vogelaars een rondje Zuid-Hollands eilanden (met een korte oversteek naar het eerste stukje Zeeland) populair. Dat komt: de kust zit vol overwinteraars, dwaalgasten en los grut, en zelfs zonder verrassingen is zo'n dag altijd een vruchtbare belevenis. Kijk maar.





In de buitenhaven van Stellendam zit een Aalscholver zich te drogen. Ik rij er een beetje omheen om de rommelige sfeer van zo'n haven als achtergrond te krijgen.





Op de Brouwersdam is altijd wat te zien. Hier een tweetal Rotganzen, die massaal aan onze kust vertoeven.





Telescoop mee, want er moet altijd gespeurd worden naar wat zich op zee bevindt. Leuk: een IJseend, die tot de zeldzaamheden wordt gerekend.





Wie kent hem niet: de Bontbekplevier, hier in winterkleed. Is ook binnenslands te vinden, in plas-dras gebieden. Heeft trouwens een perfecte schutkleur in zo'n stenige omgeving.





Op het talud van de Brouwersdam slaapt een groep Scholeksters gezellig bij elkaar. En altijd met de ogen open, want je wilt je niet door een slechtvalk laten verrassen.





Op Schouwen vinden we visrijke inlagen, een populair gebied voor visjagers zoals deze Grote Zilverreiger.





Vooral aan de kust is ook de Kleine Zilverreiger te vinden. Herkenbaar aan de grootte (ja, duuuhhhh,) de zwarte snavel en de gele voetjes.





Op Neeltje Jans zitten veel Eksters. Je ziet hier goed de groene staart en de blauwe vleugels. Echt een mooie vogel.





Altijd die gemelijke, kille blik: twee Zilvermeeuwen staan te wachten op niks (denk ik.)





Die voorste moet nog een eerstejaars zijn, aan de snavel te zien. Hoe dan ook: twee Lepelaars zoeken spijkers (of toch garnaaltjes?) op laag water.