zondag 6 oktober 2019

Even iets moois nr. 370 - Vlinders aan de Vliet

Bar veel regen gaven ze op voor de vrijdag. De plannen daarop aangepast en de vlinderkas in gedoken. Daar was het droog en warm.





Aan de Vliet in Leidschendam hebben ze niet alleen maar vlinders. Ook deze Groene Basilisk is er. In de bijbel spreekt Jesaja over de basilisk: "...een kind zal zijn hand steken in de kuil van de basilisk." Niet zomaar doen, want de Basilisk is weliswaar schuw, maar in het nauw gedreven zal hij fel van zich afbijten.





Omdat het nogal bewolkt was buiten, waren de vlinders erg rustig. Ik had alle tijd om te zoeken naar een mooie compositie en verdeling van scherp - onscherp. Deze Zonnepassiebloemvlinder is zodoende wonderschoon vastgelegd.





In tegenstelling tot de meeste fotografen zit ik niet te wachten tot de vlinders hun vleugels open vouwen. Ik vind ze veel fotogenieker met de vleugels dicht.






Ook al zo'n schoonheid: de Grote Page. In eerste instantie vind ik er maar eentje, maar als de lucht wat opentrekt vliegen er ineens wel een stuk of zes, zeven. Gelegenheid genoeg om er eentje te kiezen met een mooie achtergrond.





Eenzelfde Zonnepassiebloemvlinder, maar nu in een kleuriger entourage.





Ik ben een tijd blijven staan bij diezelfde struik, want er kwamen telkens nieuwe vlinders op af. Hier de Geelband-passiebloemvlinder.





Een fraaie, grote vlinder, waarvan ik alleen de Latijnse naam heb kunnen achterhalen: Idea leuconoe. Erg mooi getekend.





In een aquarium zwemmen wat Clownsvisjes. Erg fotogenieke beestjes, vooral doordat ze zich tussen de stengels van de anemoon ophouden.






In de middag trekt de bewolking grotendeels weg en we besluiten een paar uurtjes te posten bij een overdekt kijkscherm aan een plas. De hoop is dat een ijsvogel zich laat verleiden om op de tak, vlak voor dat scherm, plaats te nemen. Dat gebeurt niet. Er verschijnt wel een IJsvogelvrouw, maar die blijft ver weg, aan de overkant van de plas. Een rommelig bewijsplaatje dan maar.




3 opmerkingen:

  1. Hoi Gerrit, Prachtige vlinders en Groene Basilisk! Zo;n kas biedt toch schitterende kanen om zulke foto's te kunnen maken!
    Je toetje van de ijsvogel is toch heel echt. Al willen we altijd dat zo'n prachtige vogel naast ons komt zitten ;-)
    Groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Gerrit, prachtige fotos van de vlinders, de groene basiliks. De ijsvogel is ook erg leuk, ik hoop hem dit jaar ook te zien. Vorig jaar was hij er maar even. Fijn weekend. Groetjes Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bewijsplaatje of niet, die ijsvogelvrouw heb je!
    Maar over je vlinders: Wat een geweldige en mooie platen zeg.
    Foto 2 en 4 zijn echt super! Waar heb je deze mee gefootgrafeerd (lens en/of camera).
    Echt een dik compliment.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen