maandag 26 augustus 2024

Even iets moois nr. 553 - Brabant

Meestal elk jaar doe ik een rondje Noord-Brabant. Nou ja, rondje, ik kijk even in natuurgebied De Brand of ik de boomkikker kan vinden, dan bezoek ik een uurtje of twee de Loonse en Drunense Duinen, om daarna nog door te stoten naar het Wandelbos in Tilburg; voor de grondeekhoorntjes natuurlijk. De mens (en vooral de Gerrit) is een gewoontedier nietwaar? Daarom wat oude bekenden in deze blog.





De afgelopen tijd heb ik op diverse plekken geprobeerd wat van de bloeiende heide te fotograferen. Die stond er grotendeels aardig bij, al slaat hier op de Westerheid bij Hilversum de vergrassing toe. Leuk wel, ik was er eerder dan de zon en toen die eenmaal zijn eerste stralen boven het geboomte uitstrooide kreeg ik een mooi warm licht.





De Westerheide wordt doorkruist door paden en sporen, en je verwacht elk moment Boender Martje of een karretje op de zandweg tegen te komen.





Nog een keer de Westerheide. Ik was even daarvoor ook nog bij de Leusderheide maar dat grenst aan natuurgebied Den Treek. En omdat ze even geen raad wisten met een speelse wolf aldaar was ook de Leusderheide volledig afgesloten. Jammer.





O ja, De Brand. Een natuurgebied rijk aan allerlei soorten amfibieën, libellen en vlinders. Er stond afgelopen vrijdag veel wind en ik was bang dat de Boomkikkertjes zich schuil zouden houden. Maar na wat zoeken en speuren vonden we er toch een paar.





Het liefst zitten ze in de bramenstruiken en daar jagen ze op de kleine vliegjes die weer op de bramen afkomen. Nou ja, jagen, komt de zon een beetje door dan koesteren ze zich graag in de warmte. Bijzonder wel dat ze zich nooit op zo'n doorn spietsen wanneer ze van tak naar tak springen. Of zou deze...





Nooit eerder zag ik zoveel Bloedrode Heidelibellen als dit jaar. Dit levensstadium heet 'imago' en dat in tegenstelling tot 'larve' of 'nimf.' 





Het had nogal geregend de dagen hiervoor en de zandverstuivingen in de Loonse en Drunense Duinen waren nu deels gevuld met kleine meertjes en vennetjes. Wij waren op zoek naar de heide, maar omdat we niet op het rechte pad bleven vonden we die niet. En ach, dit is ook mooi.





Het Wandelbos in Tilburg. Een stadsbos waar ooit een dierenparkje was met Aziatische Grondeekhoorntjes. Het dierenparkje werd ontmanteld en hoe deze eekhoorntjes nu zomaar in het wild terecht kwamen? Ontsnapt, losgelaten, verstopt, er doen meerdere verhalen de ronde. Feit is dat ze enorm fotogeniek zijn en niet schuw, dus elke fotograaf bezoekt bij tijd en wijle het Wandelbos, met een handje pelpinda's in zijn zak. Van de gementeraad mogen ze - hoewel exoot - blijven en de lokale havik zorgt dat de populatie niet uitgroeit tot een plaag.





Ze zijn klein (zonder staart maar een centimeter of 8 tot 10) en beweeglijk, maar door hun schutkleur kost het tijd om ze te ontdekken. Grappig is dat: als ik daar loop hoor ik altijd de kinderen die ze vinden, terwijl hun ouders zich rot zoeken. Niet de enige reden om weer jong te willen zijn...







zondag 18 augustus 2024

Even iets moois nr. 552 - Wildlands

Eens in de zoveel jaar ga ik naar Emmen, dierentuin Wildlands. Interessant omdat je daar dieren kunt fotograferen met zonder hekken of gaas. Nou ja, met een beetje mazzel. Dus toen we daar toch in de buurt op vakantie waren...





Mantelbaviaan. Naar verluidt hebben we gemeenschappelijke voorouders. Misschien daarom dat ze - net als ik - schuilen voor de regen, in dit geval onder een dakgoot.





De Atlastvlinder behoort tot de grootste vlindersoorten van de wereld. Hij komt van nature voor in delen van zuidoost-Azië. Met een spanwijdte van 25-30 cm is het een imposante verschijning. Hij behoort tot de familie van de nachtpauwogen. De nachtpauwoog kennen we hier in Nederland ook. 




Aparte vlinder, waarvan de naam mij ontschoten is. Ik sta een poosje te wachten tot er eentje precies op dát bloemetje wil gaan zitten. Dat lukt na verloop van tijd.





Lastig, fotograferen van vissen. Altijd spiegelt de ruit en er is relatief weinig licht. Desondanks dit plaatje van misschien een bokkem of een kibbeling; ik weet dat niet zo precies...





Moeder en kind; mooi plaatje zo.





Het schip van de woestijn: de Kameel. Hij is nog bezig zijn wintervacht af te doen.





Niet heel moeilijk te raden: een Giraffe. Mooie print...





De Gnoe of Wildebeest. Woonachtig in zuid en oostelijk Afrika. Ze migreren in het droge seizoen over soms duizenden kilometers. Jongen kunnen al direct na de geboorte meelopen met de kudde. Intrigerende beesten en ik neem er even de tijd voor om te wachten tot er eentje vrij staat.







De Leeuw, de koning der dieren. Die titel nam hij sinds de Middeleeuwen over van de bruine beer. Komt niet alleen voor in Afrika, maar ook op wapenschilden en dergelijke. Bij een volwassen man geven zijn manen hem een imposant uiterlijk.





De Sneeuwuil. Perfect toegerust voor een leven op de besneeuwde toendra's van Eurazië en noord-Amerika. De isolatie is dik voor elkaar: de poten bevederd, dichte wimpers, een snavel waarvan alleen het puntje uitsteekt en onder zijn dekveren nog een laag donzen ondergoed. Een enkele keer zien we er eentje in Nederland als dwaalgast, meegevoerd door een ijzige poolwind of (paar jaar terug) meegevaren op een containerschip vanuit Canada.

zondag 4 augustus 2024

Even iets moois nr. 551 - Uil, page en jong grut van her en der

Ik maakte overal en nergens hier te lande opzienbarend mooie foto's, waarvan hier een verslagje.





De Steenuil. Op een boerenerf aan de rand van de Veluwe laat ik me opsluiten in een eenpersoons camouflagetentje. Niet zomaar een boerenerf, want er woont een gezin Steenuil. Ik hoop er iets van te zien. Dat lukt, maar ze hebben mij ook in de gaten...





Het erf is ingericht om de kans op een aardige foto zo groot mogelijk te maken; een stronkje, een schuurtje, een nostalgisch raampje, een vervallen pannendakje. Echt over nagedacht. Of de vogels zich vertonen weet je maar nooit, maar ik had alle geluk van de wereld.





De Steenuil voert mij terug naar vroeger. Ik moet een jaar of 10 zijn geweest en liep al in pyama, toen ik buiten, in het aardedonker, een stompe 'vorm' meende te ontwaren op het puntje van het schuurdak. Hoe ik ook tuurde, meer dan deze klomp werd het niet. Maar overdag was het er niet, dat wist ik wel zeker. Toen ik gauw boven mijn zaklamp ging halen was het voorwerp verdwenen. Verwachtingsvol bladerde ik in mijn vogelboekje en kon niet anders dan bedenken dat het een Steenuil moet zijn geweest. Sindsdien rij ik graag een uurtje om als ik er eentje weet te zitten.





Als een volleerd model poseert deze Steenuil. 





De Steenuil is deels ook overdag actief. Man en vrouw zijn hetzelfde gekleed. Deze foto laat zien dat het maar een kleine vogel is en onze kleinste uil.





Ergens op het Groninger platteland tref ik deze Zwarte Roodstaart, een jonkie nog. Volgens de eigenaar van de draad zou het een gekraagde roodstaart moeten zijn, maar dat ben ik met hem oneens.





Ik sta bij die draad omdat er een hele rij juveniele Boerenzwaluwen op zit. Naar alles wat voorbij vliegt schreeuwen ze moord en brand om eten.





Onderscheid maken ze niet, ook een willekeurige oom of tante krijgt te maken met hun bedelroep.





Ik werk momenteel in de kop van Noord-Holland. Als daar al een paar dagen een Koninginnenpage wordt gesignaleerd neem ik een uurtje vrij en ga op zoek.





Wat de ijsvogel is voor de vogelaar, dat is de Koninginnenpage voor de vlinderfotograaf: iets waar je beslist je best op wilt doen.





Opmerkelijk vind ik dat ik deze schoonheid zo ver noordelijk aantref, op een dammetje dat ver de zee in steekt. Zal wellicht te maken hebben met de begroeiing van dat dammetje: het talud staat vol met peen, de waardplant van de Koninginnenpage.