zondag 29 december 2024

Even iets moois nr. 568 - De mooiste (mislukkingen) van 2024!

Heel gebruikelijk onder fotografen: eind van het jaar laat je je mooiste foto's nog een keer de revue passeren. Maar die heeft u allang gezien, dus liever neem ik u mee in wat niet helemaal goed ging. De schoonheid van de mislukking eigenlijk...





Verschillende keren kreeg ik afgelopen jaar - hoofdzakelijk bij de Oostvaardersplassen - de IJsvogel voor de lens. Echt hartzeer heb ik dan ook niet van deze mislukte plaat, want de overige 599 waren grotendeels buitengewoon raak en fraai.





Nog net herkenbaar aan de gele eindband van de staart: een opvliegende Pestvogel. Deze zat in Alkmaar vlak naast een fietsviaduct. Om deze foto te maken moest ik een beetje balanceren op de rand en uitkijken dat ik niet naar beneden zou vallen. Dankzij mijn natuurlijke gratie en legendarische soepelheid ging dat goed en maakte ik ook nog wat wél scherpe foto's.





Oei, dit is een moeilijke. Ik geloof dat ik heel vaag een bruine vlek zie, net bezijden het midden van de foto. Dan is het ook wel direct herkenbaar: een Kneu die mijn kant opvliegt. Was in de buurt van Renesse.





Het had een mooi plaatje opgeleverd wanneer hij scherp was geweest: een fanatiek zingende Winterkoning. Dit was bij Bilthoven waar ik op zoek was naar alle vijf de spechtensoorten. De zoektocht viel in het water en ik moest me tevreden stellen met alleen een verre zwarte specht plus een onscherpe Winterkoning. Zo kan het gaan...





Vorige winter was er een forse influx van Barmsijzen. Erg mooie vogeltjes die ik in geen jaren had gezien, maar waar ik nu diverse keren zomaar tussen stond. Dat dat geen garantie is voor een leuke foto laat dit plaatje wel zien. Als ik me niet vergis was dit in de buurt van Schoorl.





Tja, en dan is deze gemiste kans toch echt zuur. Want wanneer kruist nou een Hermelijn je pad? Ik kan de keren dat dat in mijn leven gebeurde in ieder geval op één hand tellen. Buitengewoon spijtig dat er dan niet meer overschiet dan dit vage plaatje. Het was in Zwolle, maar dat mag natuurlijk geen excuus zijn...





In datzelfde Zwolle ontmoette ik deze Middelste Bonte Specht. Hoe mooi hadden we de tekening van de vleugels kunnen bewonderen, ware deze foto scherp geweest. Nu zien we alleen wat we missen.





Geweldig natuurlijk, een springende Eekhoorn fotograferen. Ik zat in Ermelo in een hut met een vijver ervoor en was voorbereid op de komst van een Eekhoorn. Daarom legde ik een noot op een klein eilandje in de vijver, in de veronderstelling dat het beestje dat wel gauw in de gaten zou krijgen. Dat was ook zo en hoewel ik de camera met de juiste instellingen op scherp had staan ging het dan toch weer zó snel dat ik net niet genoeg kon meebewegen. Als excuus kan ik nog aanvoeren dat het hele tafereeltje eigenlijk te dicht voor de hut ontstond en dat maakt het wel heel moeilijk.





Geweldig scherp, die dakpannen. Was de Steenuil niet weggevlogen, dan had het vast een heel romantisch plaatje opgeleverd. Gelukkig kwam hij naderhand nog terug (er lag voer achter het gat) en maakte ik alsnog zeer fraaie Steenuilfoto's. En dat in Voorthuizen.





Hier kun je je natuurlijk alleen maar voor schamen en mocht ik tijd over hebben dan ga ik dat misschien nog wel eens doen. Een Witte Kwikstaart zit op een heel andere plek dan waar de camera kijkt. Of zou die net weggesprongen zijn? Zo te zien een foto uit de Eempolder.





Natuurlijk, de Siberische Grondeekhoorntjes in het Wandelbos in Tilburg. Een donkere omgeving en razendsnelle kleine rakkertjes, dan ligt dit soort mislukkingen zomaar op de loer. Minstens 1x per twee jaar bezoek ik ze wel.





Een vlonderpad op de Hoge Veluwe biedt onderdak aan een boel Levendbarende Hagedissen. Schuwe diertjes die je alleen kunt benaderen door niet te bewegen (?) En net als ik er eentje op de korrel heb en afdruk is hij vertrokken met een snelheid die met het oog niet is te volgen.





De Zuidpier bij IJmuiden bezoek ik in de winter graag. Een keur aan vogels brengt daar graag het koude jaargetij door en hoewel de variatie per jaar weinig verandert, kom ik er toch telkens met veel foto's vandaan. Hier zien we, na twee keer knipperen, een Steenloper in de landing.





Hoewel ik qua IJsvogel dit jaar niets had te klagen, vind ik het wel jammer dat deze foto niet scherp is. Want - ook op de Zuidpier - was deze aan het vissen in de monding van het Noordzeekanaal en op dit moment hing hij even te bidden boven het water. Dát had ik nog nooit vastgelegd.

zondag 22 december 2024

Even iets moois nr. 567 - Flevoland

Afgelopen vrijdagen begaf ik me nogmaals naar de Oostvaardersplassen en omstreken. Doel was IJsvogel en Zeearend. Dat lukte redelijk...


Een filmpje hiervan: https://youtu.be/TuRdeGiVu0s
(kopieer deze in de adresbalk van je browser)





Juist, de Zeearend dus. Dat begint met een wandeling vanaf het Bezoekerscentrum tot hut Schollevaar, een klein half uurtje met volle bepakking. Maar dan heb je ook wat. In een boom op pakweg 150 meter zitten twee Zeearenden. Beetje ver, maar de camera weet er raad mee.





Een iets mindere uitsnede laat goed de grootte van de Zeearend zien ten opzichte van de kraai die bovenin de boom zit.





De IJsvogel trakteert ons op wel een half uur aanwezigheid, waarbij hij drie keer een visje vangt. Het zou best dezelfde vogel kunnen zijn als die in mijn vorige blog.





Ik hou van ingetogen portretjes, zoals deze. Hij prijkt dan ook op onze nieuwjaarskaart.





Ondertussen maak ik ook nachtfoto's hier in het dorp. Met een lange sluitertijd zie je niet de auto's, maar wel hun lichten. Geeft een sfeervol beeld. Hier net na vijven, als de lucht nog net niet helemaal zwart is.





Vanuit de Oostvaardersplassen rij ik nog even door naar het Natuurpark Lelystad. Er zijn daar appelvinken gezien en wie zou er niet een kwartiertje omrijden voor de appelvink? Maar daar aangekomen zie ik wel Staartmeesjes, maar van de gehoopte appelvink geen spoor.





Ik ben er nu toch en loop daarom even het park in. Daar stuit ik op een groepje Edelherten; ik word met enig wantrouwen aangestaard.





Ook een moeder en kind Edelhert hebben het niet zo op mijn aanwezigheid. En die appelvink? Na anderhalf uur zoeken wil ik in de auto stappen als ik plots het explosieve piks van de appelvink hoor vanuit het geboomte. Heel kort krijg ik hem zelfs in de kijker. Fijn voor de jaarlijst.

dinsdag 10 december 2024

Even iets moois nr. 566 - vogelhut

Afgelopen vrijdag was ik weer eens in een vogelhut. In dit geval in hut nr. 3 van Glenn Vermeersch in Kalmthout, België. We zagen vooral de heel gewone vogeltjes, met één hoogtepunt: de Grote Gele Kwikstaart! En ik maakte wat videootjes ook nog. Die vind je hier: 
https://youtu.be/ji_4_Ezd2kk (kopiëren en in browser plakken.) 





Eerst maar een plaatje van thuis: de Halsbandparkieten doen zich tegoed aan de sierappeltjes.





Goed, hut nr. 3 dus. Heel prettig: er stond een houtkacheltje te snorren. Dat maakte het allemaal wat behaaglijker, zij het dat ik nog steeds geur als een rookworst.





Glenn Vermeersch heeft in en rond Kalmthout een groot aantel hutten neergezet. De ene is gespecialiseerd in de ijsvogel, een andere op de buizerd en sommige zijn met name voor de zeer algemene soorten. Zoals hut nr. 3.





Dus kijken we de hele dag vooral naar mezen en vinken, terwijl we stiekem hopen op appelvink, klapekster of grote gele kwikstaart.





Onder 'heel gewoon' schaar ik natuurlijk ook de vogels die op of aan de bomen hun voedsel zoeken.





In ieder geval ook een goede gelegenheid om de 'nieuwe' camera uit te proberen. Ik begin al steeds warmere gevoelens te koesteren, dus het komt meer dan goed.





In zo'n holle boom moet natuurlijk elk holletje worden onderzocht op larfjes, spinnetjes en ander lekkers.





Het voederen van de beestjes is goed geregeld. Zonder één keer te hoeven bijvoeren ligt er altijd genoeg voor iedereen.





Met pitjes en zaden op de grond en vet aan de boomstam is er voor elk wat wils.





Kijk nou, daar is dan toch de bezoeker die de dag naar een hoger niveau tilt: de Grote Gele Kwikstaart.





De GGK is een inheemse vogel, maar als broedvogel tamelijk schaars. We vinden hem dan vooral in het zuiden en oosten des lands.





Hij houdt van snelvlietende beekjes of rivieroevers met basaltblokken tot in het water en bomen langs de oever.





Buiten de zomers zien we ook doortrekkers en overwinteraars, en op dit moment is de GGK in het hele land wel ergens te bewonderen. Echt blij dat ik hem zo mooi heb kunnen bekijken en fotograferen.

zondag 24 november 2024

Even iets moois nr. 565 - IJsvogel!

Ik maakte een rondje Oostvaardersplassen, zoals meestal een of twee keer per jaar. Ik struin dan even alle hutten langs en kijk wat zich voordoet. Soms best een end lopen; voor hut Schollevaar ben je toch 25 minuten onderweg vanaf de parkeerplaats, in een straf marstempo. Met ook nog het risico dat je niets te zien krijgt. Maar goed, ik heb over die dag niets te klagen.





Ter introductie: het hoofdonderwerp van deze blog.





Ik loop de kleine kilometer naar de Lepelaarhut en als ik daar binnenkom hoor ik op enige afstand een IJsvogel roepen. Fluks de camera uit de tas en die heb ik net in mijn handen als het beestje naar de hut vliegt en pal naast de hut in het riet landt.





En of dat niet mooi genoeg is neemt hij even later plaats op een van de takken naast de hut, daar speciaal geplaatst voor hem.





Het is best druk rond de hut. Deze Grote Zilverreiger foerageert zeer actief en succesvol. Hier gooit hij een gevangen visje op zodat die met de kop naar binnen wijst. Dan is het één keer slikken en op naar de volgende.





In het riet laten zich meerdere Waterrallen horen. En uiteindelijk zien we er eentje langs de rand van de begroeiing scharrelen. Schuw zijn ze niet, maar ze leven gewoon in het dichte riet en daar kijk je niet makkelijk in.





Inmiddels is de IJsvogel verhuisd naar de andere kant van de hut en speurt naar een visje.





Beetje bizar wel. Ik kijk door het kijkgat naar de vogel op ongeveer 3 meter en de vogel kijkt gewoon terug naar mij. Hij is het duidelijk gewend geobserveerd te worden.

Voor een kort filmpje: https://youtu.be/enb74dnF8gY

zondag 17 november 2024

Even iets moois nr. 564 - Zuidpier IJmuiden

Minstens eenmaal per jaar bezoek ik de Zuidpier, deze keer gewapend met drone, tweedehands camera en derdehands telelens. Ik verwacht niets bijzonders en sta zodoende open voor alles wat zich aandient. Dat blijkt een goede starthouding.





Kijk, da's nou toch echt een verrassing: een IJsvogel op de pier. Nooit eerder gezien daar en ik verkeerde in de veronderstelling dat de vogel alleen op schoon, zoet, stromend water in het binnenland vist. Maar kennelijk gaat een zoute haring er evenzogoed in...





Ook geen dagelijkse gast: een Zilverplevier. In zomerkleed angstig mooi, de winterjas is wat gewoner.





Vrij ver buitengaats houdt zich een groepje Eiders op. Die donkere zijn in eclipskleed, waarschijnlijk jongen van dit jaar die hun definitieve verenpak nog moeten krijgen.





Eveneens wat verder zoekt een Gewone Zeehond kalm zijn weg.





Een Zwarte Zee-eend zwemt dicht onder de pier. Waarschijnlijk een eerstejaar of een vrouwelijk exemplaar; verschil lastig te zien.





Gaat me hier niet zozeer om die Zilvermeeuw, maar meer om het plaatje als totaal. Met een fors schip dat zojuist de sluizen is gepasseerd en nu de monding van het Noordzeekanaal verlaat.





Hier sta ik toch even verbaasd naar te kijken. Niet zozeer om de vogel (een Oeverpieper, 's winters vaste bewoner van de pier) maar omdat hij zomaar doodstil zit, zich tussen de stenen drukt en angstig naar boven kijkt. Boezem ik zoveel schrik in? Werktuigelijk kijk ik ook omhoog en dan zie ik het ook: niet groter dan een stipje hangt er een roofvogel boven de pier. Zo hoog dat ik zelfs met de kijker niet kan onderscheiden of het een havik of een slechtvalk is. Maar de pieper had hem ontdekt en houdt zich dood. Bijzonder moment.



U kent hem wel als vaste gast in mijn blogs: de introverte Paarse Strandloper. Zonder drukte scharrelt hij zijn kostje bij elkaar, meestal in de buurt van 2 of 3 soortgenoten. En die druppel aan zijn neus hebben we gemeen: het is zuur koud op de pier...





Zonder drukte? Nee, dat past niet bij de Drieteenstrandloper. Eten, poetsen en slapen en zelfs dat laatste doen ze nog zachtjes heen en weer bewegend, met één oog open.





Altijd te vinden waar de golven aanspoelen en behendig wegspringend wanneer die te hoog blijkt.





Ik vermoed een eerste winter Zilvermeeuw, maar het gaat me om het zicht over de monding van het Noordzeekanaal naar het vuurtorentje op de Noordpier.





In de zomer een weidevogel, 's winters graag aan de kust: de Scholekster.





Wie krab wil eten moet over zwaar gereedschap beschikken. Nou, dat heeft deze Zilvermeeuw.


Extra
Ik weet niet zeker of ik het zelf fout deed, maar de drone vliegt zich zo ongeveer te pletter tegen het vuurtorentje. Hopelijk geen fatale schade. De beelden, maar niet van de crash: https://youtu.be/_zHINPHAHc4