dinsdag 26 september 2023

Even iets moois nr. 525 - Edelhert 2

Ik was niet gelukkig met de eerdere foto's van de Edelherten. Het ontbrak aan imposante geweien, en eigenlijk doe je het daar voor natuurlijk. Dus toch nog maar een middagje terug naar de Hoge Veluwe. Het werd een prachtige belevenis met intriges, opschepperij en ontrouw... Dezer dagen draait alles om één vraag: wie maakt de mooiste Edelhertjes?





En ja hoor, daar zijn ze! Hier een stoer hert dat luid burlend zijn rivalen op afstand houdt.





Hij heeft een mooi koppeltje hindes verzameld maar het woord 'trouw' heeft slechts een oppervlakkige betekenis.





Nog even een mooi portretje langs de Wildbaanweg en dan verkassen we naar een stukje verderop.





Hoewel de zon inmiddels is vertrokken en er een vettig regentje valt, is op het Reemsterveld de spanning voelbaar. Het ene hert bewaakt zijn drie hindes angstvallig, terwijl een tweede geweidrager op afstand blijft maar af en toe uitnodigend staat te burlen. 





De dames blijken gevoelig voor de uitdager; ze kunnen hun ogen niet van hem afhouden. Begrijpelijk, want die heeft een mooiere houding, een fraaier stangenstelsel en een bekoorlijke bilpartij...





Hert nummer één waarschuwt zijn vrouwen niet over te lopen, maar die lijken niet heel erg onder de indruk.





Even elkaar de maat nemen: gaan we het gevecht aan?





Eén keer stoten de rivalen de geweien tegen elkaar en daarmee is de krachtsverhouding duidelijk.





Hert nummer één probeert tevergeefs zijn dames bij zich te houden. Als hij even afgeleid is stappen er twee over naar de nieuwkomer. De verliezer geeft even lucht aan zijn frustratie...

Zeer onder de indruk en opgetogen dat we dit mochten meemaken verlieten we tegen sluitingstijd het park.

zondag 17 september 2023

Even iets moois nr. 524 - Edelhert

Het is weer de tijd van de bronst van de Edelherten. Op naar de Hoge Veluwe. Maar het is misschien nog wel te warm, want de grote geweien laten zich niet zien of horen. Jammer. 





In tegenstelling tot hier in de buurt bloeit daar nog de heide. Altijd mooi voor een paars plaatje.





De zon staat al laag als zich een volwassen hinde laat zien.





Even later voegt zich een kalf bij haar. Echt een moeder-dochter plaatje.





Het is vrijdag, dus hup, allemaal in bad. In dit geval gaat het om een modderbadje waar flink wordt gespetterd.





En na zo'n badje zie je je kind toch heel anders terug dan toen het er in stapte...





Ik ging nog op zoek naar de visarend, maar hoewel deze knaap ook graag een visje lust is het toch maar een heel gewone Blauwe Reiger.





En ook dit is niet de gehoopte visarend, maar een juveniele Lepelaar; zie de zwarte vleugelpunten die een adulte vogel ontbeert.



zondag 3 september 2023

Even iets moois nr. 523 - van alles wat...

Van alles wat. Afgelopen weken zaten we in de kop van Overijssel, was ik op zoek naar reeën en pobeerde ik ook nog wat mee te pakken van de paarse heide. En zo kom ik op onderstaande collectie.





De Bloedrode Heidelibel, man. We liepen een klompenpad door De Wieden, met matig succes de muggen van ons afslaand. Telkens vloog voor ons een Bloedrode Heidelibel op, maar het duurde even voor er eentje was die zich liet besluipen.





De Wieden, land van riet, water en hoge luchten.





Dat je daar een Moerassprinkhaan ontmoet wekt dan ook geen enkele verbazing.




Gebeurt me niet elke keer: een Torenvalk die zich even uitgebreid laat bewonderen. Ik maak dankbaar gebruik van de gelegenheid en zeg zachtjes 'dankjewel.'





Nou, en als dan een paar kilometer verder nóg een Torenvalk even blijft wachten tot ik mijn plaatjes gemaakt heb, dan zeg ik graag nóg een keer: 'dankjewel.' Een beetje wellevendheid wordt altijd gewaardeerd, zeker door een Torenvalk.





Heide dus. Die begon al aardig te verpieteren en het echte paars was er al wel een beetje af. Komt ook doordat het wolkendek geen zonnestraaltje doorliet. In ieder geval hier een wel zeer klassieke compositie, met een mooie 'invoerende lijn.'





Een wat nurks kijkende Schotse Hooglander geeft wat vulling aan het heidelandschap.





Eh, juist. Op de grond scharrelen wat vogeltjes die ik niet zo gauw herken, hoewel ik wel een vermoeden heb. Het blijken Boomleeuweriken, die zich in kleine groepjes verzamelen voordat de reis naar het zuiden begint.





Op de Westerheide bij Hilversum leven best aardig wat Reeën. Heel schuw zijn ze niet omdat ze het gebied delen met fietsers, joggers en fotograferend gespuis zoals ik. Even een schattende blik en dan eet ze weer rustig door.





De vogeltrek begint aarzelend (nou ja...) op gang te komen. Gierzwaluw, grutto en tureluur zijn al weken vertrokken en we zien nu de Tapuiten langskomen op hun tocht van noord naar zuid. In ons land is hun biotoop (zandige, stenige vlaktes) nauwelijks voorhanden, dus een Tapuit zie je vrijwel uitsluitend tijdens de trek. Gek genoeg meer vrouwtjes dan mannetjes.