donderdag 14 november 2013

IJmuiden; de zuidpier en het naastgelegen strand

In het najaar is er altijd wel iets te beleven op en rond de zuidpier van IJmuiden. Doortrekkers en wintergasten maken het altijd weer spannend. Dat betekent plat op de buik tijgeren door het zand, of voorzichtig afdalen van de glibberige rotsblokken.

Een Visdief op het strand. Het is een saaie boel en hij geeuwt hartstochtelijk.Een groepje Rosse Grutto's neemt een paar dagen de tijd om uit te rusten en op te vetten. De Hollandse kust is een welkome pleisterplaats op de route naar het verre zuiden.

Een Bonte Strandloper zoekt wat eetbaars in het lage water.


Terwijl ik een Kanoet probeer te benaderen strijkt plotseling een groep drieteenstrandlopers voor me neer.

Dat zie je nog niet zo vaak: Drieteenstrandlopers die zomaar even stilstaan...Een juveniele Zwarte Zeekoet brengt vogelend Nederland in rep en roer. Zijn eetgewoonten zijn buitengewoon fotogeniek. Hij slokt doorlopend krabben en donderpadjes naar binnen.

De Paarse Strandloper in een bijzondere setting. Ik hou van deze rustige, onopvallende vogel en probeer hem heel kalm te naderen. Dat lukt aardig.

De Steenloper, altijd vriendelijk voor de fotograaf. Ga je bewegingloos op de blokken zitten, dan scharrelen ze binnen de twee meter aan je voorbij.
Deze Zilvermeeuw (1e winter?) heeft een mooie krab gevangen.

Die zien we niet vaak: de Rosse Franjepoot! Klein en beweeglijk, met ook nog een onopvallend verenkleed, valt het niet mee er een aardig plaatje van te maken.

1 opmerking: