maandag 2 april 2018

Even iets moois nr. 318 - Rundum Hause

Wat foto's van soms letterlijk rondom ons huis.

Nou, niet echt rond het huis, maar bij de Lepelaarkolonie in Haarlem. Even een teder momentje tussen de geliefden.

Best aparte vogels, die Lepelaars. Met hun bijzonder gevormde snavel 'maaien' ze door ondiepe slootjes en vinden zo hun kostje.

Deze dan wel naast het huis: een paar keer per dag komt een Blauwe Reiger een maaltje kikkers bij elkaar prikken. Nou, hij kan nog weken voort, want er zijn er zat.

En met een beetje geluk vangt hij er zelfs twee tegelijk!

Herkent u dat: vanuit de verte oogt het allemaal wat zwart wit, maar mag je dichterbij komen dan blijken het uitermate kleurrijke wezens. En dat geldt niet alleen voor Spreeuwen!

Met enige regelmaat ga ik kijken of de Ransuilen hier in het dorp nog op hun winter-slaapplekje zitten. Soms zie ik er geen, soms drie en volgens de buurtbewoners slapen er ook wel eens vijf. Maar tijdens een wandelingetje door het dorp op eerste paasdag trof ik deze schoonheid zoals je 'm graag ziet: helemaal vrij, oren overeind en ogen open. Het bracht mij mijn mooiste ransuilenfoto van mijn prille bestaan. Dankuwel, Meneer de Uil!

In elk dorp natuurlijk makkelijk te vinden: de Roodborst. Ze zingen veel in dit jaargetij en ik word bijna verdrietig van hun melancholieke wijsje. Ga luisteren en u begrijpt wat ik bedoel.

Ook naast ons huis: een Winterkoning is bezig zijn territorium af te bakenen. Zijn zang is zo luid dat je bijna niet kunt geloven dat het uit zo'n klein lijfje komt. Ik ga hem in de gaten houden, want ik vermoed dat hij zijn nest aan het maken is in een doornige struik. Wie weet wat ik er nog meer van mag zien.
2 opmerkingen:

 1. Deze serie bewijst maar weer dat je het niet ver hoeft te zoeken om mooie foto's te maken!
  Nou ja, de lepelaars zijn dan een beetje verder weg, maar ze zijn te mooi om niet te tonen, heerlijke frisse foto's van deze prachtige vogels.

  Groet Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gerrit,
  Nou, gelukkig bladerde ik nog ff terug. Want dit blogbericht had ik gemist anders! Die Ransuil!!!! Kanone wat is die gaaf, ik had graag naast je gestaan!! De lepelaars zijn ook prachtig, een wolk van witte tederheid. De blauwe reiger in de buurt, een vertrouwd beeld,maar mooi gevangen in deze plaat. De spreeuw met zijn schitterende kleed heb je fantastisch op de plaat. Ook de roodborst en de winterkoning, niet makkelijk om die op de foto te krijgen snelle rakkertjes. En helemaal met je eens, ongelofelijk zo hard en mooi dat kleine koninkje kan zingen.
  groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen