zaterdag 16 december 2017

Even iets moois nr. 302 - Tuin, Oostvaardersplassen en Eempolder

De week begint met een barre hoeveelheid sneeuw, althans in deze contreien. Daarna blijft het wat kwakkelen.





Ik kleum een uurtje in de schuur om te kijken of de vinken en mezen zich in de sneeuw en voor de lens willen vertonen. Deze Koolmees durft dat.





Ook een Huismus laat zich door wat sneeuwvlokjes niet weerhouden de zonnepitten op te zoeken.





De vogelvrije vrijdag brengt een rondje Oostvaardersplassen. Ik verwacht er niet al te veel van, maar hoop op een roerdomp of ijsvogel. Het wordt een Aalscholver. Ondanks zijn donkere pak heeft-ie een jolige uitstraling vind ik altijd. Zie ook dat fel-blauwe oog!





Om hem heen maken de regendruppels opspattende fonteintjes, maar daar heeft deze Kuifeend geen last van. Mooi, dat gele oog. Dit is trouwens de Lepelaarsplas.





Diezelfde plas: een Tafeleend komt aanzwemmen, zoals gewoonlijk met zijn kop vol bagger. Ze duiken onder en wroeten in de bodem, maar dat komt de make-up natuurlijk niet ten goede. Het rode oog is gelukkig goed te zien.





Er woedt elk jaar weer een discussie over het aantal Edelherten in de Oostvaardersplassen; en of ze moeten worden bijgevoerd, of misschien deels afgeschoten... Hier zien we het probleem: de vlakte totaal kaal gevreten door een groep van misschien wel 1.000 exemplaren, waarvan we hier maar een heel klein deeltje zien.





Een Fazant laat zich op zijn mooist zien; Eempolder. Het zijn van oudsher geen inheemse vogels, maar hier ooit uitgezet, men vermoedt door de Romeinen. Hoewel ze dus al 2 millennia deel uitmaken van ons landschap staan ze nog steeds te boek als exoot. Inburgeren is zo simpel nog niet...





We staan op een stil wegje een torenvalk te fotograferen wanneer plots een grote bruine schim langs vliegt en het plekje van de torenvalk overneemt. Bijna 2 minuten lang staat ze (dit is een grote; mevrouw Buizerd is aanmerkelijk groter dan haar man) uitnodigend en koket te poseren.
Ze zit eigenlijk hartstikke dichtbij en daarom denk ik dat dit een van de Scandinavische wintergasten moet zijn. De 'eigen' buizerds zijn altijd veel schuwer. We zijn blij met deze bruinoog!

2 opmerkingen: