woensdag 20 juli 2016

Even iets moois nr. 250, Groene Jonker

Zo, na een aantal weken vakantie eindelijk weer eens een blogje over de wekelijkse routine, namelijk de vogelvrije vrijdag! Beetje in de buurt gebleven maar en zodoende wat eenvoudige foto's.

Parende soldaatjes op een distel. Die foto kan wel een keer beter, lijkt me.

Eveneens op een distel: een soort bij denk ik. Nederland heeft iets van 240 soorten bijen geloof ik. Ik ken er niet een van.

Dan gaat dit me makkelijker af: een geconcentreerd foeragerende Lepelaar.

Hier hoopte ik een beetje op: oudervogels die af en aan zouden vliegen met eten voor de jongen. Elke keer als ik in het struweel jongen hoorde piepen bleef ik doodstil staan tot de ouders langs zouden komen. Hier een Snor.
Dat moet je niet te lang doen, want de ouders willen persé niet laten zien waar hun nest verborgen is. Als ik te lang vertoef lopen de frustraties hoog op; dóór maar weer.

Plots staat er een Fazantenvrouw op het pad. In tegenstelling tot wat ik gewend ben duikt ze niet gelijk het hoge gras in, maar blijft me strak en wantrouwend aankijken. Dan heeft ze ongetwijfeld iets te verbergen...

En jawel, dat klopt ook. Acht kuikens scharrelen over het pad, wachtend tot ma het sein 'veilig' geeft.

Oei, da's een mooie libel! Ik herinner me niet er ooit zo eentje te hebben gezien, dus als een van de lezertjes weet om welke soort het hier gaat? Ik maak alvast een foto met de telelens, en duik dan in de tas voor het macro-objectief. Nog voor ik die erop heb is de libel gevlogen.

Hier in het dorp heeft het ooievaarsnest twee jongen opgeleverd. Ze zijn al groot. Als ik aankom zitten ze als twee bejaarden plat op het nest. Ik besluit er drie kwartier voor uit te trekken. En jahoor, na een goed half uur landt een van de ouders op het nest. De jongen verdringen elkaar om pa te bewegen zijn maaginhoud uit te braken. Dat doet hij en u weet nu waarom ooievaarsnesten zo smerig zijn en zo stinken.

8 opmerkingen:

 1. Hallo Gerrit, mooie serie. De libel is een Vroege Glazenmaker. Heel kenmerkend zijn de groene ogen. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een heerlijke serie van een geweldige dag Gerrit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor een vogelvrije vrijdag heb je best veel vogels gefotografeerd. De macro's zijn mooie platen geworden. Fazanten kunnen je 's morgens vroeg nog wel eens verrassen bij de GJ. De snor vind ik een stuk lastiger te fotograferen. Jij hebt hem fraai in beeld gekregen.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooie 250ste aflevering ome Gerrit!

   Groet,

   Peter

   Verwijderen
 4. Hoi Gerrit,
  hoezo vogelvrij hahahahaha.....
  geeft niks want ik had deze gevederde vriendjes niet willen missen :-)
  De snor heb je heel mooi en vrij in beeld gekregen. De libel vind ik werkelijk prachtig.
  Helemaal geweldig is de fazantvrouw met al die kuikens. Ik heb weer genoten bij je :-)

  Groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie momenten in de Groene Jonker,het is daar toch wel heel wisselend met wat je ziet. De ontmoeting met de fazantenkids is wel erg leuk en ook de snor heb je prachtig. De libel is mooi, ik heb deze soort zelf ook wel eens gefotografeerd, maar ben de naam vergeten. Het zou een glazenmaker soort kunnen zijn.(bruine glazenmaker misschien).
  De ooievaar met de hongerige kids vind ik ook prachtig
  Groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige foto's waarvan ik nr. 4 , 5 en 6 het mooiste vind.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Gerrit,
  Ik heb heel wat blogs van je gemist zag ik. Op zo'n druilerige zondag een goed plan om die schade in te halen -)
  Prachtig die fazant en super al die kuikens. De snor zo mooi vrij in beeld is een kers op de taart hoor! Op foto 2 staat trouwens een blinde bij, die geen bij is maar een zweefvlieg. Daarvan zijn er ook zo'n slordige 420 soorten in NL. De vroege glazenmaker heel mooi vrij in beeld! Je lepelaarfoto vind ik ook zeer geslaagd. Komt niet vaak voor dat je in de Groene Jonker die zo dichtbij ziet. Leuk! Ook je afsluiter is een prachtplaat,
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen