donderdag 9 juni 2016

Even iets moois nr. 249 - Extremadura 3

Begin mei was ik een weekje in Extremadura. Een prachtige, lege streek, geliefd bij vogelaars. Rond juli begint het er verzengend heet te worden, maar daarvan was in mei nog geen sprake.

De Blauwe Ekster. Een levendige en sociale vogel, en bijzonder fraai in het verenpak.

Over fraai gesproken: veel kleuriger dan de Bijeneter zal er in Europa toch niet gauw iets zijn te vinden. Hier zit er eentje uit een kolonie van een stuk of 50 exemplaren bij een zandafgraving. Overigens was die afgraving op dat moment in volle gang en de nestingang waaraan hij bezig was werd met een grove grijper in één hap vernietigd.

Bijzonder, zo'n Tongorchis. We zien hier wel waaraan hij zijn naam ontleent.

Op een rotsrichel zit een paartje Vale Gier bij een nest. Bijzondere vogels om te zien.

Bij een kolonie Bijeneters zetten we een schuiltentje op en steken we wat takken in de grond. Na anderhalf uur uiterst oncomfortabel te hebben doorgebracht hebben we nog geen Bijeneter gezien. We breken de boel weer af. Wanneer we weer in de auto zitten, zien we ineens wél twee Bijeneters op de strategisch geplaatste tak. Vooruit, dan maar een iets verdere foto vanuit de auto. Evenzogoed erg mooi.

We rijden een rondje (nou ja, eerder een rond) met de auto door eenzame natuur, op zoek naar zijn bijzondere bewoners. Al snel zien we een Rode Patrijs die ik mooi in zijn biotoop kan vastleggen.

Deze kennen we in Nederland ook: de Steenuil. In onze contreien zie ik 'm nooit; in andere trouwens ook niet...

We vertoeven in het dorpje Berzocana. Ik loop een eindje weg en krijg er dan een aardig zicht op. Er valt een vettige motregen.

Op de laatste dag, op weg naar het vliegveld, doen we nog een aardig moerasgebiedje aan. En tot mijn grote vreugde treffen we daar de Woudaap. Hier te lande zeldzaam, daar in het geheel niet. Het is een heel kleine reigersoort die behendig door de rietstengels klautert.

Deze was een beetje schuw en hield zich wat weg. Toch wist mijn lensje 'm te vinden: de Purperkoet. Een mooie afsluiter van een week vol nieuwe indrukken, prettig gezelschap en een paar duizend mooie foto's.


6 opmerkingen:

 1. Hoi Gerrit,
  Mooie serie van bijzondere vogels. De foto van de gieren op de richel vind ik indrukwekkend; mooi om zo de diepte in te kijken. Foto van de tongorchis is ook heel mooi gedaan.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige serie en wat een mooie soorten had je voor de lens.
  De foto van de Tongorchis is een juweeltje.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Stuk voor stuk schitterende platen, waarvan ik wellicht niet onverwacht de bijeneters het mooist vind.
  Het lijkt inderdaad een paradijs voor vogelliefhebbers.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige foto's Gerrit!
  Vooral de mooie kleurige bijeneters zijn geweldig om te zien!
  Ook de Rode Patrijs en de reigers. Dus eigenlijk al je vogels in dit blog.
  Erg mooi en hier kan je ook weer een tijdje op teren.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie soorten heb je kunnen fotograferen, juweeltjes, waarbij de foto van de Rode Patrijs voor mij de allermooiste is, prachtig met de omgeving erbij in een hele fraaie compositie.
  De Tongorchis mag er trouwens ook zijn!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen