zondag 13 juni 2021

Even iets moois nr. 437 - Kluten en sterns

Afgelopen vrijdag bezochten we het Zwanenwater en De Putten, beide in Noord-Holland. Ik maakte teveel foto's voor één blogje, dus knip het maar in tweeën. Eerst de vogeltjes.





Een Kluut met zes poten? Hoe kan dat dan?





Wanneer er gevaar dreigt, bijvoorbeeld een ouwe vent met een camera op de dijk, dan alarmeert de ouder met een kort tuuk-tuuk-tuuk, en dan komen de jongen aanhollen en kruipen onder de vleugels van de ouder. Een grappig tafereel dat ik een paar keer zag gebeuren.





De Putten is een stukje plasdras waar een paar jaar terug eilanden in zijn gemaakt. Dat zijn evenzoveel broedkolonies geworden van de Grote Stern. Zoals we hier zien zijn het er niet zomaar een paar.





Omdat de meeste paren nu jongen hebben blijven de Grote Sterns heen en weer vliegen. Ze steken de duinen over van de Hondsbossche Zeewering (jawel, ze hebben duinen tegen de dijk aangelegd,) vangen een visje en zijn met een paar minuten weer terug. Ik maak honderden foto's van de voedselvluchten, waarvan zo'n 95% mislukt.





Als alle sterns is ook de Grote Stern een elegante verschijning en behendig vlieger. Ik moet altijd lachen om zijn knarsende roep, die lijkt op een oud scharnier van een schuurdeur, dat nodig moet worden gesmeerd.





Na een paar minuten schuilen worden de jongen weer los gelaten en stappen ze dapper rond om iets eetbaars te zoeken. Net als grutto's en kieviten zijn het nestvlieders: zo gauw ze uit het ei zijn moeten ze hun eigen kostje bij elkaar scharrelen.


3 opmerkingen:

  1. Leuke blog. Schattig die kleine kluten. Daar zitten ook genoeg grote sterns. Hier zitten er ook veel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Gerrit
    wat een mooie super foto's zijn dit erg mooi.
    groetjes Herman

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Gerrit,
    Een grappig gezicht die kleinetje onder moeders "rokken"
    sowieso wat je jonkies zag! Echt mooi gefotografeerd vooral die laatste van de Kluut met die twee achter haar aan.
    De grote sterns zijn ook super! Mooi in vlucht geplaat!
    Groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen