zondag 20 december 2020

Even iets moois nr. 415 - rondje Oostvaardersplassen

Marco voorspelde een aardige dag; tijd om weer eens een rondje OVP te maken. Op de route staan diverse hutten en schermen, dus alle kans om je geluk te beproeven.





We stuiten op een paartje Knobbelzwanen dat lekker aan het badderen is. Je zou kunnen zeggen: het plezier spat ervan af bij deze man.





Je moest er goed naar turen door de verrekijker, maar dan lukte het om tussen het omgevallen riet zo'n vijftien Watersnippen te ontdekken. Zitten ze stil, dan zijn ze vrijwel onzichtbaar.





Vanachter een kijkscherm zien we een Grote Zilverreiger jagen op onderwaterbeestjes. Hier pakt hij een klein visje.





Grote Zilvers leveren vaak een saai plaatje op, maar als ze zo voetje voor voetje door het laagstaande water sluipen, dan voel je iets van de spanning en concentratie die hij ook moet hebben.





Wilde Zwanen, trouwe wintergasten. Vogels van het hoge noorden en Siberië die 's winters met plezier afreizen naar onze lage landen.





"Verwacht het onverwachte" is een uitspraak onder vogelfotografen. En bij deze foto kan ik bijna huilen. Want wat ik ook verwachtte, niet dat er zomaar ineens een Zeearend vlak voor m'n snufferd opdook om een dode vis uit het water te halen. De instellingen van de camera waren hier zodoende evenmin op berekend en van de 50 foto's die ik toch snel wist te maken bleken er 50 mislukt. De flater van het jaar 2020, zonder enige twijfel...





Uit de verte toont-ie wat grijzig, maar van dichtbij is de Krakeend toch werkelijk mooi.





Dat geldt eigenlijk niet zo voor mevrouw Kuifeend, die er ook van dichtbij wat vaal en vlekkerig uitziet.





En dan de Slobeend, met die bovenmaatse snavel. Vooral met een flauw zonnetje een schoonheid. Zitten in groepen van tien- tot honderdtallen op de grotere plassen, vaak allemaal met de kop onder water.





En zoals wel vaker liep ook deze dag weer ten einde. Precies op tijd waren we op een plek met een vrij uitzicht naar het westen.

6 opmerkingen:

  1. Hoi gerrit,
    Je foto's zijn echt weer prachtig! Mooi om weer wilde zwanen te zien. De spanning bij de Grote zilverreiger is goed te zien. mooi! Hoe mooi een krakeend is breng je ook al over met die foto! Dan het zeer herkenbare huilmoment.......wat een ellende als je camera op zo'n moment niet goed staat ingesteld. Hopelijk heb je wel heel erg genoten van het moment!!!! Deze bewijsplaat is toch een hele aardige troostprijs. ( ik had hem graag gemaakt)Je afsluiter is schitterend.
    Groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Gerrit, mooie serie. De zeearend staat er best nog redelijk op. Blijft er nog iets te wensen over voor een volgende keer. Het is me ook al vaak overkomen dat ik mooie momenten mis door onjuiste instellingen van de camera. Gelukkig kan je veel problemen voorkomen als je in RAW fotografeerd. GR. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie fotos Gerrit, je header is ook mooi. Je zeearend staat er toch op misschien minder mooi dat je zou willen. Het belangrijkste is dat je ervan genoten hebt. Fijne kerstdagen. Groetjes Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Gerrit
    ik heb weer genoten van je mooie foto's prettige feestdagen,
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hi Gerrit, wonderful photos and to se the sea eagle is a highlight.
    Wish you a Merry Christmas !

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Gerrit,

    Altijd leuk een rondje Oostvaardersplassen, maar wel tijdrovend als je alle vogelspotplekken aan wilt doen. Leuke soorten kon je fotograferen. Heel jammer van die zee-arend, ik kan me je gevoel van teleurstelling en misschien zelfs frustratie heel goed voorstellen als je zo'n kans mist. Ik weet niet op welke stand je fotografeert, maar wellicht kun je je kansen vergroten als je in de handmatige stand in RAW fotografeert. Maar.. de zee-arend komt steeds meer voor in ons land, als je regelmatig op stap gaat krijg je zeker nog wel een herkansing. Mooie header van de waterspreeuw heb je overigens, kon hem recent in Luxemburg ook fotograferen, zie mijn laatste blog.

    Groeten,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen