vrijdag 2 maart 2018

Even iets moois nr. 313 - Kruisbekken!

Een groep zeldzame Grote Kruisbekken houdt vogelfotograferend Nederland in zijn greep. Wel te begrijpen, want ze zijn meer dan prachtig en niet schuw. Buiten dat ging ik op zoek naar roerdomp en bokje. Die laatste zag ik in een flits... Nee, zelfs geen bewijsplaatje...

Langs de dijk foerageert een Kramsvogel. Een bijzonder fraaie en grote lijstersoort die je nu overal kunt aantreffen.

Deze Kievit heeft het niet makkelijk. Veel te koud en de grond is bevroren. Hij is iets te vroeg het binnenland in getrokken, zou je zeggen.

Grote Kruisbekken zijn bewoners van het koude noorden en oosten van Europa. Het onderscheid met onze gewone kruisbek is slechts voor het geoefend oog te zien. Dit is het vrouwtje.


En dit is het mannetje. Ik denk dat deze nog gaat bijkleuren, want normaal zijn ze steenrood. De kruisbek dankt zijn naam uiteraard aan zijn snavel, waarvan de punten elkaar kruisen. Dat is dan ideaal gereedschap voor het openbreken van sparrenkegels en dennenappels. 

En dit is onze eigen Kruisbek. Hij is één centimeter kleiner dan de grote, maar zijn snavel is veel minder dik. Dat is het makkelijkste herkenningspunt.

In de polder zoekend naar roerdomp en bokje tref ik deze Grote Zilverreiger aan die net zijn vleugels uitschudt. Je ziet nu goed zijn wapperende sierveren.2 opmerkingen:

 1. Fraaie beelden Gerrit! Prachtige bij elkaar passende kleuren bij de Kruisbekken en de Kramsvogel heeft een mooi winters sfeertje.

  Groet Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Gerrit, opnieuw bedankt voor de prachtige foto's.
  De Kramsvogel kende ik niet, totdat gisterenmiddag tijdens het eten een toen nog onbekende vogel in volle vaart tegen het kamerraam vloog. Waarschijnlijk zag hij (bij weggeschoven vitrage) het raam voor open ruimte aan.
  Helaas heeft hij het niet overleefd... Na de val lag het gelijk op zijn rug. Voorzichtig opgepakt, waarna hij/zij het kopje nog even ophief. Daarna stierf het beestje op een inderhaast door de kinderen gemaakt bedje van stro met doek. Vanmorgen begraven. We wisten nog steeds niet welke vogel het was, totdat ik vanmorgen jouw 'even iets moois'zag. Treffend duidelijk de Kramsvogel. Jammer van zo'n mooie vogel.
  P.S. Kun je mij je emailadres sturen. Is verloren gegaan bij een crash. Bedankt. Groet, Adriaan.

  BeantwoordenVerwijderen