vrijdag 21 oktober 2016

Even iets moois nr. 261 - Zuidpier IJmuiden

De vogelvrije vrijdag voerde naar de zuidpier van IJmuiden en het omliggende strand. Voornaamste doel was de drieteenstrandloper.

Jahoor, ze zijn er weer. Ze hebben gebroed in arctische streken en overwinteren o.a. bij ons.

Ik durf bijna niet te vertellen dat ze uiterst onrustig en snel zijn, want dit plaatje straalt diepe rust uit. Naast foerageren bestaat hun leven louter uit slapen (met de ogen open) en poetsen.

Ze zijn niet schuw, maar het is toch een hele kunst om er mooie plaatjes van te krijgen. Beste is om vanaf een meter of dertig plat op de buik er naar toe te schuiven. Probeer het maar eens, en schuif de camera voor je uit zonder hem al te vies te maken... Dat je er zelf uit komt te zien als een beest is natuurlijk niet heel erg...

Een Zilvermeeuw, met het vuurtorentje op de achtergrond. De zuidpier steekt een kilometer of wat de zee in en is het domein van vissers, wandelaars en diverse overwinterende vogels.

Die diverse vogels vinden we natuurlijk ook op het water. Hier een juveniele Eider. Zijn lijf lijkt alleen gebouwd om zijn snavel te kunnen dragen. Daarmee kraakt hij makkelijk mosselen die hij opduikt aan de voet van de pier. Maar een zeester is ook een traktatie.

Een vissersboot dendert het Noordzeekanaal in. Op de achtergrond de windmolens die (zo zeggen sommigen) de horizon vervuilen.

Natuurlijk, de Steenloper is er ook weer. Ook hij overwintert langs onze kusten. Een bijzonder tamme vogel die erg makkelijk te benaderen is.

Een vaste stamgast op elk terras: de Kauw. Altijd op zoek naar wat kruimeltjes of restanten. Ik mag ze wel; dat geldt trouwens voor de meeste kraaiachtigen.

En nog een stamgast als afsluiter: de Huismus. Je moet een beetje opletten anders eten ze de appeltaart onder je vorkje vandaan.


3 opmerkingen:

 1. Hallo Gerrit, mooie sfeerimpressie van de vogels die je kan zien in de omgeving van de zuiderpier van IJmuiden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige foto's! Erg mooie zachte kleuren ook bij de eerste foto's

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi om te zien al je foto's.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen