zondag 18 februari 2018

Even iets moois nr. 311 - Brouwersdam en omstreken

Op een zaterdag maakte ik met mijn duifje een rondje Zuid-Hollandse eilanden. Zaterdag en mooi weer, dus vrij druk. We liepen ook diverse excursie-groepjes tegen het lijf; op vrijdag overkomt met dat vrijwel nooit.

Zoals al vele jaren, 's winters, staat er een groep van een stuk of 30 flamingo's in de Grevelingen. Ze zijn afkomstig van het Zwillbrocker Venn, op de grens bij Groenlo. Daar brengen ze dan de zomer door en brengen ze hun jongen ter wereld. Het is de meest noordelijke populatie van deze tropisch aandoende vogels. Altijd weer een bijzonder gezicht.

Bij de spuisluis in de Brouwersdam zwemt de Middelste Zaagbek. Met zijn verwarde kuif altijd een wat guitige verschijning.

De Paarse Strandloper. Met zijn rustige en weinig schuwe gedrag zoek ik 'm graag op. Foerageren doet hij meestal alleen...


... en dat geheel in tegenstelling tot de Drieteenstrandloper. Die zie je altijd wel in een groep rondscharrelen. Schuw zijn ze ook al niet, maar wel ontzettend rusteloos en actief. Het is werkelijk een kunst (nou ja, mét een forse dosis geluk) om daar een scherpe foto van te maken.

Met mijn neus ongeveer in de drek om op ooghoogte van deze vogeltjes te komen. Via Facebook vernam ik later dat ik in die houding opgemerkt was. Gelukkig kwam niemand op het idee om me te storen bij deze (in)spannende bezigheid.

Ja, nog een wintergast die geen verlegenheid kent: de Steenloper. Hij bikt onder en tussen de steentjes, en je ziet de spetters in het rond vliegen. Deze is al niet meer helemaal grijs, maar laat al iets zien van zijn zomerpak. Met een aantal weken zal hij wel vetrokken zijn.


1 opmerking: