woensdag 2 augustus 2017

Even iets moois nr. 287 - Dan maar insecten...

Voor de vogelvrije vrijdag had ik een overzichtelijk doch enigszins ambitieus wensenlijstje: graag wat foto's van de woudaap en een paar van geoorde fuutjes. Nou, dat werd helemaal niks; beide kreeg ik niet in het oog, laat staan voor de lens.
Ik dacht er aan om de dag maar als mislukt te beschouwen toen mijn oog viel op de begroeiing om me heen, mét alles wat daarop vloog, wriemelde en kroop. De macrolens maakte overuren en het werd alsnog een dagje om met plezier op terug te kijken.

Een Rood Soldaatje, een geinig insect dat onvermoeibaar over sprietjes en bloemetjes banjert, altijd op zoek naar een vluchtige partner.

Erg leuke beesten altijd: Sprinkhanen. Ik sprak ooit iemand die sprinkhanen aan hun geluid wist te onderscheiden. Dat vind ik dan toch wel erg knap. Zelf had ik er eens eentje in beeld die zich ging zitten wassen. Z'n kaken, z'n ogen, de sprieten, alles kreeg een beurt. Ik heb me er zeer mee vermaakt.

Jawel, een Vuurlibel. Vrij schuw, maar met uiterst omzichtig benaderen kreeg ik 'm toch prettig voor de lens. (Aanvulling van een lezeres: betreft niet de vuurlibel, maar de Bloedrode Heidelibel...)

Weer een Rood Soldaatje. Ze behoren tot de orde van de weekschildkevers en zijn uitermate giftig. Daarom durven ze zich ook zo open en bloot te vertonen, soms vrij massaal. Geen vogel of ander dier dat er eens even zijn tanden in zet...

De Schorpioenvlieg ziet er nogal vervaarlijk uit. Toch heb ik nergens kunnen vinden of-ie nou mensen bijt of steekt. Voor de zekerheid hield ik maar een beetje afstand.

Ja.. unnuhhh Dinges op het leverkruid. Ik heb geen enkel verstand van dit soort insecten, maar mooi vind ik ze wel.

Als afsluiter nog een gewone Fuut. Normaliter had ik eraan voorbij gelopen, maar ik vond het gedrag van de kleine wel grappig. Hij lijkt echt te bedelen om een visje. Moeder werd het al snel zat en duwde het jong onder water. 'Je kunt het onderhand best zelf' leek ze te bedoelen.


3 opmerkingen:

 1. Hoi Gerit
  een dag is nooit mislukt je komt altijd wel iets tegen of het nu groot of klein is mooie foto's.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt een hele mooie serie gemaakt met je macrolens Gerrit.
  Mooi van kleur en scherpte, stuk voor stuk.
  Wat de vuurlibelle betreft, dit is volgens mij de bloedrode heidelibel.
  Google er maar eens op ;-))
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen