woensdag 28 juni 2017

Even iets moois nr. 283 - de vakantie

Tja, de vakantie zit er al weer op. Vooral veel geluierd en gelezen, en niet al te veel foto's gemaakt. Nu maar zien weer in het ritme te komen.

In de Duursche Waarden vinden we dit gezin Ooievaar. Een uitkijktoren er vlak bij geeft de mogelijkheid om op ooghoogte van deze vogels een foto te maken.

Op een camping in het oosten des lands treffen we meerdere paartjes Bonte Vliegenvanger. In het westen zie je ze volgens mij niet of nauwelijks.

Bonte Vliegenvangers zijn in ons land vooral nestkastbroeders. Ik trok er af en toe een half uurtje voor uit om de activiteiten rond de nestkast vast te leggen. Wat opviel is dat ma zowat 80% van het voederen op zich nam... Hier dan toch een plaatje van pa die een culinair hoogstandje gaat serveren.

Haha, raar plaatje. Ver na zonsondergang begon bijna elke avond een Houtsnip te patrouilleren op zijn baltsvlucht. Met 'dubbele' vleugelslagen en een merkwaardig Piep-knor-knor-knor telkens een belevenis om naar uit te kijken. De gevoeligheid van de camera tot in het extreme opgevoerd om deze foto te kunnen maken.

De Harz in Duitsland. Het gebied kent nogal wat stuwmeren, niet allemaal even fraai. Deze foto maakte ik met behulp van een polarisatiefilter, waardoor het water mooi donker wordt.

Op de rode klaver foerageert een of ander motje met metaalkleurige vleugels en fraai gewimperde voelsprieten.

Zoals altijd zijn we nogal gespitst op orchideeën. Hier de ook bij ons bekende gevlekte orchis.

Op vakantie heb je het over van alles, onder andere over krekeltjes en Korenbloemen blauw...

4 opmerkingen:

 1. Leuke vakantieherinneringen Gerrit, knap die houtsnip in de vlucht, moet in het echt indrukwekkend geweest zijn. Iets soortgelijks maakte ik mee tijdens onze laatste vakantie met ransuilen in het donker. Camera naar onwaarschijnlijke iso-hoogte, maar geen enkele scherpe opname. Baalde dat ik geen ferme zaklamp bij me had, ze zaten op nog geen 3 meter van me vandaan.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fraai serie Gerrit. Toch een uitstekende poging om de snip te fotograferen. Raar fenomeen is die baltsvlucht toch.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vakanties zijn ook eigenlijk bedoeld om te luieren Gerrit en als je daar dan foto's in wilt maken moet je dat doen. deze serie is echt weer een hele mooi. De bonte vliegenvanger heb ik hier in het westen inderdaad nog nooit gezien. Ik heb er überhaupt nog nooit een gezien op een jong na dan (in een fotohut). Prachtig die met het lekker hapje voor de opening van de nestkast. Die groene nachtvlinder heb ik al eens bij iemand gezien maar de naam weet ik zo ff niet. Prachtig ook om de blauwe korenbloem te zien. Heerlijk zomerblog.

  Groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik weet het al Gerrit.
  Die mooie vlinder met zijn groene vleugels is de "metaalvlinder (Adscita statices)"

  BeantwoordenVerwijderen