dinsdag 27 december 2016

Even iets moois nr. 267 - Zuidhollandse eilanden

De vogelvrije vrijdag voerde naar de Zuidhollandse eilanden. In de winter is daar altijd wel wat vulling voor de telelens te vinden.

In het buitenhaventje van Stellendam balanceert een Blauwe Reiger op één poot.

Een juveniele Zilvermeeuw doet zich tegoed aan visafval in de buitenhaven van Stellendam. Is het een rode poon?

Onderaan de Brouwersdam foerageert een groepje Kanoeten. Hun richting is naar links, dus 50 meter verderop daal ik het talud af, ga op mijn knieën zitten wachten en hoop dat ze gewoon maar doorscharrelen. Dat gebeurt ook. Met af en toe een schuin oog op mij struinen ze op luttele meters aan me voorbij.

De Kanoet is een beetje een plompe vogel, dezer dagen gehuld in de saai grijze winter outfit. 's Zomers is het andere koek: dan zijn ze prachtig steenrood, maar slechts te vinden in hun arctisch woongebied.

Tussen de kanoeten zit ook een wat kleiner, donkerder vogeltje: de Paarse Strandloper. Ook hij is niet schuw.

O, dat is leuk. Ik heb nogal wat gemopperd op het onneembare hek dat Rijkswaterstaat rond de spuisluis in de Brouwersdam plaatste. Maar vandaag stond een deur daarin gewoon open! De dreigende borden negerend en een akelige boete riskerend daal ik af naar het water. De Zeehonden vinden het wel interessant, komen kijken naar de kijkers en duiken dan spetterend weer onder.

Door de camera op de grond te leggen (frisbee; pittenzak; hoekzoeker) zie je niet meer dat de ondergrond uit lelijk asfalt bestaat. Hier een Kokmeeuw die zojuist landt, tegen de wind in.

Twee Kokmeeuwen staan te dutten. Vogels slapen niet persé 's nachts, maar knappen een uiltje als de gelegenheid er is en hun buikje vol zit.

Een Aalscholver op een meerpaal. Zijn grote zwemvliezen zijn goed zichtbaar.

Nog een leuke bonus bij het scheiden van de markt: een Kleine Zilverreiger zit zomaar op het omgeploegde land. Hij is maar ongeveer de helft van zijn grote broer die we in onze polders aantreffen. De kleine vind je hoofdzakelijk langs de kust. Behalve aan zijn grootte is hij ook te herkennen aan zijn geelgroene 'sokken.'


3 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige beelden vanaf de brouwersdam en op het strand. De kanoeten werkten goed mee,heel erg mooie foto's heb je daarvan.Ook leuk dat er nog een paarse strandloper tussen zat. de kokmeeuwen heb je prachtig van een laag standpunt. En altijd leuk als bij de spuisluis het zeehondje (of soms meer) zich even laat zien.
  groetjes en een heel goed 2017
  Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige beelden. Leuk idee om die meeuwen zo te fotograferen. Beste wensen ook voor het nieuwe jaar. We ontvangen tegenwoordig geen mailtjes meer van jouw blog. Kun je daar iets aan veranderen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb je mailadres (dat van Heleen) ingevoerd in de balk hieronder. Je zult nu gevraagd worden om een bevestiging.

   Groet,
   Gerrit

   Verwijderen