zondag 20 augustus 2023

Even iets moois nr. 522 - Schattige plaatjes...

Eens per jaar, als dat zo uitkomt, rij ik naar Noord-Brabant waar een paar zeer fotogenieke onderwerpen te vinden zijn. Ook nu weer. Ik heb er zeer van genoten en ik laat u maar gewoon meegenieten.





 Het natuurgebied De Brand, tegen de Loonse en Drunense Duinen, heeft een leuke populatie Boomkikkertjes. Die horen helemaal niet in ons land, en waarschijnlijk heeft een 'natuurliefhebber' ze meegebracht uit Spanje of Kroatië. 





Ze zijn klein, zo'n 2 tot 4 centimeter. Ze zitten het liefst in de braamstruiken. Ze zijn dermate fotogeniek dat er fotoworkshops naar toe worden georganiseerd.





Ik was er redelijk op tijd en zodoende kon ik meekijken met hun ontbijt. Trek om een vorkje mee te prikken kreeg ik daar niet echt van.





Daar stond ik dan weer wel van te kijken: de kikkertjes werden belaagd door steekbeesten als muggen en hier een schorpioenvlieg. De prooi eet de jager, lijkt het.





Ze zijn klein en vallen qua kleur helemaal weg tegen het gebladerte van de braamstruik. Maar als ze ineens met z'n tweeën op een kale tak zitten, dan valt dat best op.





Andere beesten waren er ook. Hier de algemene Gewone Roofvlieg, kauwend op een prooi.





Libellen zag ik weinig, wel een aantal juffers. Hier de Zwervende Pantserjuffer, een soort die als zeldzaam te boek staat.





Een wat vreemd beestje. Het is de Gewone Kameleonspin. Vrij algemeen, hoewel ik hem nooit eerder zag.





Die platte kevertjes, dat zijn meestal wantsen. Soms zitten ze in huis en buiten tref je soms hele groepen aan. Grappige wezentjes. Hier de Groene Schildwants.





Noog eentje dan, om te laten zien hoe klein ze zijn.





Veel fotografen verkassen halverwege de dag van De Brand naar Tilburg. Die 10 km is een afzienbare afstand om even een kijkje te nemen van een andere vreemdeling: de Siberische Grondeekhoorn.





In het Wandelbos is een populatie van deze sympathieke beestjes te vinden. Ook best klein en ik had drie kwartier speuren nodig om de eerste te vinden. De Siberische Grondeekhoorn is natuurlijk ook niet een inheemse soort. Er is in Nederland één populatie die ontstaan is doordat een klein dierenparkje werd ontmanteld en een aantal beestjes ontsnapte. Losgelaten werd, beweren boze tongen.





Hoe het ook zij, ze zijn een bron van vermaak voor de natuurfotograaf en om ze nóg schattiger op de foto te krijgen worden ze gelokt met wat bramen. Tja, hier heb ik natuurlijk niets aan toe te voegen.

2 opmerkingen:

  1. Hoi Gerrit, de grondeekhoorn is heel schattig. Steelt echt de show.
    De boomkikkers heel apart. Iedere keer als ik daar foto's van zie ben ik verbaasd over het formaat en de felle kleur. Mooie platen met vlieg-lunch en schorpioenvlieg. Super!
    Groetjes Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Gerrit,
    bei den kleinen Laubfröschen muss man schon genau schauen um sie zu finden, im Brombeerbusch hätte ich sie nicht erwartet . Sehr schöne Bilder geworden.
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen