zondag 24 maart 2019

Even iets moois nr. 352 - Rondje kust

De vogelvrije vrijdag voerde ons (opnieuw) naar de Zuid-Hollandse eilanden. En net als de vorige keer gooide de mist wat roet in het eten. Maar goed, we maakten er het beste van. Eigenlijk gingen we vooral om te kijken; we zagen toch nog veel mooie dingen en de foto's waren de bijvangst.





In het haventje van Stellendam zit een vage Aalscholver te wachten tot de mist wat optrekt.





Op de Brouwersdam, waar inmiddels de mist volledig is verdwenen, twijfelt deze Wulp of hij nog even blijft staan of toch liever weg vliegt.





Op Neeltje Jans bevindt zich een kleine kolonie Zilvermeeuwen, gemengd met Kleine Mantelmeeuw. Hier het voorspel voor een paring tussen twee zilvers.





Iets verderop zie ik een heftig gevecht tussen twee Zilvermeeuwen. Het is erop of eronder, zo lijkt het. Ze hebben elkaar beet bij de snavel en rollen als een kluwen door het duingras.





Maar dit is helemaal geen vechten, zo vertelt een ingewijde me. Dit is een vorm van baltsgedrag en de hevigheid ervan duidt niet op vijandschap maar op heftige en gedeelde passie.





In ieder geval is het voor de omstanders niet heel boeiend allemaal. Een derde Zilvermeeuw maant de twee gelieven tot enige kalmte.





Een drietal Kleine Mantelmeeuwen lijkt te beraadslagen wie met wie naar huis mag.





Dat is voor deze Zilvermeeuwen geen vraag meer. Ze zitten knus te zonnen met z'n tweeën.





In fraai tegenlicht staat deze Kleine Mantelmeeuw gewoon mooi te zijn. Een prachtige vogel met zijn leigrijze vleugels en gele poten. Hij behoort tot een van de vogels waarvan ik nog precies weet dat ik 'm voor het eerst zag. Ik was denk een jaar of 10. De meeuw vloog boven de IJssel en ik was dagenlang van slag...

4 opmerkingen:

  1. Prachtige fotos Gerrit. De wulpen vliegen momenteel snel weg. Laatste foto van de kleine mantelmeeuw is ook heel mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ondanks de mist heb je toch een mooie serie weten te maken Gerrit.
    De meeuw met tegenlicht staat er prachtig op.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige natuurfoto's, heb genoten van je blog.
    Groet kees.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijke serie, Gerrit!
    Groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen