zondag 26 januari 2014

Mijn mooiste foto's van 2013Wát een klus, de mooiste van 2013 uitzoeken. Ik onderdruk de neiging om mijn eerste selectie weer helemaal opnieuw te gaan doen en blijf gewoon bij mijn eerste ingeving. Hier komen ze!

Januari; De Rietputten, Vlaardingen. Wekenlang is dit het domein van rondhangende en op het ijs liggende vogelfotografen. Een grote groep Baardmannen houdt residentie in de rietpluimen, en bij de wakken scharrelen waterrallen zo dichtbij dat ze bijna je camera inlopen. Maar goed, ik hou het nu bij de Baardman, de mooiste vogel van Nederland.

Februari; De Oelemars, Losser. Op Birdpix verschijnt de ene na de andere foto van een Roerdomp die vlak langs de kijkhut scharrelt. En laat ik nou net al jaaaaaren op zoek zijn naar een roerdomp die even wil poseren... De hut is vol en de humor van de Tukkers niet altijd subtiel, maar als ik met mijn knieën in de rug van zo'n oosterling mijn plaatjes maak voelen we ons één in dit moment van stille euforie...

Maart; randmeren bij Elburg. Er bivakkeert een grote groep Flamingo's in de ondiepte van het randmeer. En terwijl ik op het loeikoude strandje van een camping op mijn buik lig word ik helemaal warm van dit tropisch boeket.

April; dierenpark Amersfoort. Vrouw volgt een workshop terwijl ik mezelf loslaat op de apen. Het blijkt mogelijk om foto's te maken zonder hekken, draden of mensen te zien! Dat mijn camera per ongeluk op monochroom staat stoort me bij nader inzien niet.

Mei; de Amsterdamse Waterleidingduinen. Blijkens tellingen zouden er zo'n 70.000 Zandhagedissen wonen, maar tot dit moment ontwaarde ik daarvan niet meer dan een snelle ritseling als ik door het duin struinde. Nu echter krijg ik uitgebreid de mogelijkheid een paartje van zeer dichtbij te fotograferen. Eentje lijkt zelfs even in mijn mouw te willen kruipen...

Juni; tuin van zwager van broer. Van een neef hoor ik dat een Groene Specht een nest maakt in een oude 'kopstoof.' En of ik belangstelling heb om....

Juli; eigen tuin. Natuur begint vlakbij, je hoeft er het erf niet voor af. Deze Zweefvlieg op een bloeiende bloem spat zowat van je scherm af.

Augustus; Ouddorp. Er vliegen veel blauwtjes en ze kleuren prachtig op de gele bloemen. Ik weet niet zeker of dit nou een Adonis- of een Icarusblauwtje is.

September; Lepelaarplas. Ik maak bar veel schitterende foto's die maand, maar deze Grote Zilverreiger wordt het vanwege de perfecte belichting, fraaie scherpte en sfeervolle achtergrond. Soms zit alles een beetje mee...

Oktober; HBN fotohut nr. 2. Ik ga voor de Eekhoorn en ik krijg de Eekhoorn. Met zijn pluimstaart, grote ogen en schijnbare aaibaarheid een beestje met een hoog schattigheidsgehalte.

November; Zwolle. Zonder aarzeling dé foto van deze maand. De Sperweruil brengt menig vogelaar op de been, maar juist deze dag komt de vogel uit zijn boom om langdurig te poseren op een hek dat grof moet contrasteren met zijn vaste stek in de eeuwig zingende bossen. Wát een moment!

December; Tenerife. Terwijl het aan de stranden zo'n 24 graden is, zoeken wij het hogerop. Op ongeveer 2.200 meter hoogte, op de flanken van de Teide, vinden we de Kanarie die afkomt op een voederplekje. Mijn handen verstijven langzaam bij slechts 6 graden en een kille wind, maar mijn hart wordt warm wanneer deze schoonheid even wil poseren op de rand van het scherpstelbereik van mijn telelensje.
20 opmerkingen:

 1. Ik weet het, kiezen valt niet mee. Maar je laat hier een prachtige serie foto's zien, het is genieten van de eerste tot en met de laatste! Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is een genoegen om zo'n fotoserie te zien en het is ongetwijfeld een prettige herinnering. De sperweruil en de flamingo's zijn de meest bijzondere dieren. De zilverreiger en het baardmannetje springen er ook uit.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gerrit,
  Ik weet hoe moeilijk het is om foto's over een heel jaar uit te kiezen :) Maar je laat hier wel prachtige plaatjes zien.
  Nog de allerbeste wensen in 2014.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Gerrit,

  wat een geweldige mooie terugblik in deze blog.
  Prachtige platen komen hier aan bod en ik had al enkele
  gezien maar niet allemaal. Fantastisch gewoon.
  ook voor jou een heel mooi, gezond en fotogeniek 2014.
  Dat we in dat nieuwe jaar maar weer van vele mooie
  (natuur) momenten mogen genieten.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig mooie foto's Gerrit. Stuk voor stuk juweeltjes. Je hebt goede keuzes gemaakt.
  Ik wens je een jaar met nog heel veel mooie fotomomenten.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Erg mooi foto's als overzicht voor 2013. Ik wens je een goed en gezond jaar toe met veel prachtige foto-ontmoetingen in de natuur.

  Met vriendelijke groeten Ruud

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Frans,

  Prima fotowerk, als vogelliefhebber vind ik vooral de baardman maar meer nog de roerdomp schitterend. Die roerdomp zou ik graag zo eens gemaakt hebben, ik hoop dat hij deze winter daar nog eens terugkomt. De sperweruil was natuurlijk een buitenkansje, hij staat er prima op.
  Gelukkig nieuwjaar met veel fotografische hoogtepunten, maar als ik dit zo zie zal dat wel lukken.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Gerrit,

  Sorry voor het verkeerde gebruik van je voornaam.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Gerrit,
  wát een serie - prachtplaten, stuk voor stuk. En dan ook nog een aantal vogels die je niet zo gauw voor de lens krijgt!
  Voor komend jaar wens ik je nog zo'n serie; en verder alle goeds natuurlijk.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gerrit,

  o o o, wat een mooie keuzes heb je gemaakt! Ik vind het eigenlijk altijd een beetje onzin om er een 'mooiste' foto uit te kiezen want ze zijn allemaal mooi. Sommige dingen spreken meer aan dan andere maar dat blijft toch heel persoonlijk. Je foto's zijn prachtig scherp en erg mooi van kleur. Hoewel ik al genoeg Sperweruilfoto's heb gezien vind ik deze hier wel onwijs gaaf hoor. Het Eekhoorntje prachtig warm van kleur is ook echt heel mooi geworden. De foto van de Groene specht spreekt mij ook aan, een heel andere compositie is verfrissend. Kortom, echt een geslaagde serie.
  P.s. ik kon je blog nooit vinden maar nu via G+ is het dan toch gelukt :-)

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hele fraaie serie. Ondanks dat de sperweruil op een metalen paal zit spreekt me de foto toch zeer aan.

  gr jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jeetje, Gerrit, wat een mooie selectie heb je gemaakt. Ik heb de foto's al een paar maal vergroot bekeken. De Flamingo's, wow. Maar die Sperweruil ook, en dat Baardmannetje en die eekhoorn. Heel mooie serie. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hai Gerrit,

  Prachtige foto's van een hoop bekende klanten. Die roerdomp was een echte attractie in Losser. Prachtplaat.
  De foto die mij toch wel jaloers maakt, is die van de groene specht. Ik ben al langer op zoek naar de nestholte van de groene specht
  en zou wat blij zijn als deze bij mijn familie in de tuin zou zitten ;-)
  Hele mooie serie en ben erg benieuwd of je weer zoveel prachtige dieren zult waarnemen en fotograferen in 2014.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een beauty's Gerrit, de één nog mooier dan de ander.
  Wens je weer zo'n mooi foto jaar toe.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. wat een prachtig jaaroverzicht Gerrit!
  is inderdaad een hele klus he...
  mijn favorieten zijn het baardmannetje en de eekhoorn,
  maar het zijn allemaal mooie foto's!
  ik ga je volgen :-)
  groetjes Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hallo Gerrit, heel mooi jaaroverzicht. Kan je dit jaar bijna niet meer overtreffen. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heel mooi jaaroverzicht, vooral het baardmannetje en de eekhoorn vind ik geweldig. ik ben gelijk je oudere blog berichten gaan bekijken en ik vind je blog de moeite waard om te gaan volgen. Je maakt schitterende foto's.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen