zondag 23 februari 2020

Even iets moois nr. 385 - rondje kust I

Rondje langs de kust en die begint dan over het algemeen bij Stellendam. Via de Brouwersdam en Neeltje Jans nog een klein stukkie Zeeland in en dan weer terug.





Achter mij staat een man in een auto enthousiast te fotograferen, lens schuin omlaag. Het duurt even voor ik zie wat hij ziet, want zo'n Paarse Strandloper heeft in die omgeving een perfecte schutkleur. Lastig: hij probeert zich schrap te zetten tegen de wind en tegelijkertijd wat te slapen...





Met een beetje zon op de veren in zo'n Aalscholver eigenlijk hartstikke mooi.





Deze Steenloper krijgt al heel voorzichtig wat bruine veren van zijn zomerkleed. Maar wat me opviel: hij trekt net zo makkelijk een worm uit de grond als dat hij een schelp leegslobbert.





Beetje ver natuurlijk, maar geef eerlijk toe: wanneer zag u voor het laatst een Kuifduiker? Daarom toch dit plaatje... 's Zomers hebben ze een adembenemend zwart met fel oranje pak en frivole oorpluimpjes, maar ja, dan zitten ze hier niet meer.





Een Ekster op de dam lijkt af te komen op de restanten van een door de meeuwen verorberd zeebanket. Mooi hè, dat olie-achtige blauw van de vleugelpunten.





Met zijn wilde kuif en jolig wippende snavel een vogel die ik graag wat dichterbij zie: de Middelste Zaagbek. Zijn grote broer vinden we dezer dagen wel in onze polder, maar hij blijft liever op zee.





Een groep Drieteenstrandlopers schrikt op door overslaande golven.





En als ze met z'n tweehonderden op de wieken gaan is dat een prachtig gezicht!





Ook alweer te ver, maar toch: erg leuk om een gemengd groepje te zien van Tureluur en Zwarte Ruiter in winterkleed (o.a. de meest rechtse.) Ze lijken akelig veel op mekaar. Waar straks de Tureluur doortrekt naar onze polders, daar vliegt de Zwarte Ruiter door naar noordelijker streken.





Een Krakeend in de landing, tegen een decor van dobberende rotganzen.

4 opmerkingen:

  1. Hallo Gerrit, mooie serie. Vooral de vliegende drieteentjesfoto vind ik heel gaaf!. Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Gerrit,
    je openingsfoto van deze paarse strandloper is al een lust voor het oog! Prachtige vogel en foto.
    Maar ook het zien van een kuifduiker is een mooie plaat. Misschien wat ver maar wel meer dan de moeite waard. Gaaf ook de middelste zaagbek en de andere steenlopers. Je drieeteentjes zijn ook super om te zien. Ik heb zitten genieten.
    Groet, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuke fotos Gerrit, vorige week heb ik niks gezien op de Brouwersdam. Je paarse strandloper is heel leuk. De kuifduiker vind ik ook heel gaaf.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Gerrit
    super Fotos, die Flugfotos sind dir super gelungen
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen